pemberitahuan

Maaf kerana admin sering lambat menjawab sebarang pertanyaan pada chat box. jika anda mempunyai sebarang pertanyaan sila hubungi no saya:
019 - 455 1206 (Dr(h) Abu) atau
013- 529 7053 (Dr(h) Azman)
Boleh hubungi atau melalui sms.. insyaAllah akan menjawab sebarang pertanyaan anda secepat mungkin.

Alamat Kami:
Azbudi Pusat Pakar Perubatan Homeopati & Naturopati, No. 29 & 31 Lengkok Perpaduan, Taman Perpaduan, 31150 Hulu Kinta, Perak D.R

Cawangan:-

Azbudi Pusat Pakar Perubatan Homeopati & Naturopati, No 38, Susuran Anjung Tawas, Jalan Kuala Kangsar, 30010 Tasek, Ipoh Perak D.R

EMAIL: abuhurairah2412@gmail.com


MAAF, BUAT MASA SEKARANG ADMIN MENGHADAPI MASALAH INTERNET TIDAK DAPAT MEMBALAS APA-APA SOALAN DARI PENGUNJUNG.

Petikan Dari Berita Harian


PERSATUAN PERUBATAN HOMEOPATHY BUMIPUTERA MALAYSIA (PPHBM): SUARA MPHM 3 - FLU A (H1N1)

Berita Harian, Sabtu – 20 Februari 1999, Kuala Lumpur (Malaysia) – Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD), Kementerian Kesihatan telah membuat keputusan mengecualikan ubat homeopati daripada didaftarkan dengan Kementerian Kesihatan. Keputusan ini dibuat kerana bahan aktif tunggal yang terdapat dalam ubat homeopati adalah bahan yang sudah diproses mengikut kaedah homeopati dan tidak mengandungi bahan molekul ubat, jadi ianya tidak mengandungi bahan kimia dan kesan sampingan.

Remedi homeopati amat selamat digunakan dan boleh diharapkan untuk memberi harapan kepada semua pesakit-pesakit kronik (lama) yang biasanya menderita akibat kesan sampingan yang dihasilkan oleh perubatan konvensional (moden).

Bukanlah menolak konsep perubatan konvensional tetapi perubatan homeopati memberi alternatif kepada pesakit untuk memilih jenis perubatan yang memberi manfaat kepada mereka. Perubatan konvensional diperlukan di saat pesakit mengalami serangan akiut (tiba-tiba) seperti asthma, sakit jantung dan demam panas. Selepas kesakitan akiut telah dikawal pesakit boleh memilih untuk meneruskan rawatan dengan kaedah homeopati yang lembut dan tidak mendatangkan kesan sampingan yang teruk

PETIKAN DARIPADA:-

http://drhomeopathy.wordpress.com/info-homeopathy/

Followers

Search This Blog

Loading...

Sunday, October 30, 2011

Rhinitis

Rhinitis atau Hidung meleleh adalah satu keadaan dimana berlakunya iritasi pada lubang hidung yang menyebabkan hingus meleleh. Rhinitis alahan berlaku apabila individu yang mempunyai masalah ini memakan atau menghidu bahan-bahan yang beliau alah padanya seperti:

Makanan pedas


Makanan yang pedas mengandungi bahan yang dikenali sebagai Capsaicin iaitu sejenis bahan yang memburukkan lagi sistem pernafasan. Makanan pedas juga boleh bertindak balas dengan Rhinitis bukan alahan seperti Vasomotor Rhinitis. Jika seseorang itu kerap mengalami hidung meleleh bila makan makanan pedas, maka se-elok-eloknya beliau mengurangkan atau menggelakkan diri dari memakannya lagi.

Mentega dan Marjerin

Menurut "European Respiratory Journal" pada tahun 2003, kanak-kanak yang mengambil makanan yang mengandungi bahan-bahan yang terdapat didalam mentega dan marjerin mempunyai risiko tinggi Rhinitis alahan.

Produk-produk tenusu

Produk-produk tenusu juga boleh menyebabkan Alahan dan menjadi salah satu faktor yang mencetuskan inflamasi (radang). Jika seseorang itu mempunyai Rhinitis alahan, eloklah jika ia mengurangkan pengambilan bahan-bahan ini dan mengantikan dengan alternatif yang lain.

Kesimpulan

Seseorang itu harus peka dengan keadaan tubuh badan dan tindak balas tubuh badan selepas memakan atau meminum sesuatu kerana ia mungkin adalah tanda kita alah kepada makanan atau minuman tersebut. Jika kita dapat pastikan jenis alahan maka mudah untuk kita mengenal pasti produk2 makanan yg perlu di-elakkan termasuklah makanan siap seperti makanan dalam tin, dalam bungkusan dan sebagainya. Caranya adalah dengan melihat label yang tertera pada bungkusannya.

ATAU DAPATKAN BREATHCLEAR...


No comments:

Post a Comment

Maaf jika pertanyaan anda lambat atau tidak dijawab. Jika jawapan anda lambat dijawab boleh menghantar SMS pada saya di:
019- 455 1206 Dr(H) Abu Hurairah atau email abuhurairah2412@gmail.com