pemberitahuan

Maaf kerana admin sering lambat menjawab sebarang pertanyaan pada chat box. jika anda mempunyai sebarang pertanyaan sila hubungi no saya:
019 - 455 1206 (Dr(h) Abu) atau
013- 529 7053 (Dr(h) Azman)
Boleh hubungi atau melalui sms.. insyaAllah akan menjawab sebarang pertanyaan anda secepat mungkin.

Alamat Kami:
Azbudi Pusat Pakar Perubatan Homeopati & Naturopati, No. 29 & 31 Lengkok Perpaduan, Taman Perpaduan, 31150 Hulu Kinta, Perak D.R

Cawangan:-

Azbudi Pusat Pakar Perubatan Homeopati & Naturopati, No 38, Susuran Anjung Tawas, Jalan Kuala Kangsar, 30010 Tasek, Ipoh Perak D.R

EMAIL: abuhurairah2412@gmail.com


MAAF, BUAT MASA SEKARANG ADMIN MENGHADAPI MASALAH INTERNET TIDAK DAPAT MEMBALAS APA-APA SOALAN DARI PENGUNJUNG.

Petikan Dari Berita Harian


PERSATUAN PERUBATAN HOMEOPATHY BUMIPUTERA MALAYSIA (PPHBM): SUARA MPHM 3 - FLU A (H1N1)

Berita Harian, Sabtu – 20 Februari 1999, Kuala Lumpur (Malaysia) – Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD), Kementerian Kesihatan telah membuat keputusan mengecualikan ubat homeopati daripada didaftarkan dengan Kementerian Kesihatan. Keputusan ini dibuat kerana bahan aktif tunggal yang terdapat dalam ubat homeopati adalah bahan yang sudah diproses mengikut kaedah homeopati dan tidak mengandungi bahan molekul ubat, jadi ianya tidak mengandungi bahan kimia dan kesan sampingan.

Remedi homeopati amat selamat digunakan dan boleh diharapkan untuk memberi harapan kepada semua pesakit-pesakit kronik (lama) yang biasanya menderita akibat kesan sampingan yang dihasilkan oleh perubatan konvensional (moden).

Bukanlah menolak konsep perubatan konvensional tetapi perubatan homeopati memberi alternatif kepada pesakit untuk memilih jenis perubatan yang memberi manfaat kepada mereka. Perubatan konvensional diperlukan di saat pesakit mengalami serangan akiut (tiba-tiba) seperti asthma, sakit jantung dan demam panas. Selepas kesakitan akiut telah dikawal pesakit boleh memilih untuk meneruskan rawatan dengan kaedah homeopati yang lembut dan tidak mendatangkan kesan sampingan yang teruk

PETIKAN DARIPADA:-

http://drhomeopathy.wordpress.com/info-homeopathy/

Followers

Search This Blog

Loading...

Friday, October 2, 2009

PENYAKIT SISTEM PENGHADAMAN.


Cirit-birit.

Keadaan sakit dimana pesakit kerap buang air besar, najis cair dan lembut. Penyakit ini berpunca daripada sistem penghadaman, kerosakan urat saraf atau kesan dari ubat. Cirit-birit tidak berlaku seperti dysentry iaitu keluar darah dan berlendir dinajis. Jika cirit-birit ini berterusan boleh membawa maut kerana badan pesakit kehilangan air dan hendaklah dirawat dengan segera.

Simptom-simptomnya:

 • sakit perut, kaki serta tangan menjadi sejuk.
 • sakit perut yang kuat, pesakit terpaksa menekan dan membongkok, sakit berkurangan bila menunduk, sakit perut serta cirit-birit akan bertambah bila selepas makan, sakit akan berkurangan selepas buang air besar.
 • cirit seperti air serta sakit, cirit dimusim panas, dahi berpeluh dan sejuk, loya dan muntah, keluar najis dengan bunyi yang kuat tanpa sedar dan sakit kepala menyucuk-nyucuk.
 • sakit dan susah buang air besar, setelah buang air besar terasa najis masih ada lagi, kadang-kala najis bercampur darah, cirit mengandungi asid.
 • cirit yang cair dan bewarna hijau, sakit perut, najis busuk seperti telur busuk, mulut pahit, muntah asid hempedu.
 • bagi bayi cirit berlaku semasa hendak tumbuh gigi, suka merengek, sebelah pipi panas manakala sebelah sejuk.
 • cirit disebabkan makanan berlemak, didalam perut berbunyi-bunyi, lebih teruk bila makan makanan yang lama dan buah-buahan.

Taun

Taun adalah satu infeksi yang amat serius yang meliputi bahagian bawah usus. Penyakit ini disebabkan kuman yang dinamakan cholera virus atau commabacillus yang mengotori makanan atau air minuman. Keadaan penyakit ini dimana gejala muntah-muntah yang tidak henti-henti disertai dengan buang air besar yang cair berupa air beras. Jika tidak dikawal dengan cepat penyakit ini menimbulkan dahaga yang kuat, kencing tertahan, kejang dibetis dan akhirnya membawa kepada tidak sedarkan diri.
Pesakit akan lebih teruk lagi apabila keadaan lidah pesakit berdaki putih, sesak pernafasan, nadi lemah dan sukar dirasai, kulit pesakit mengerut, bola mata kedalam dan tekanan darah menurun.

Penyakit ini berjangkit melalu 3 cara:

 1. melalui lalat
 2. oleh orang-orang yang mencuci benda-benda kotor dari pesakit berdekatan dengan kolam air atau sungai-sungai yang digunakan oleh orang ramai.
 3. orang yang menjaga pesakit taun yang tidak cermat membuang kotoran dari pesakit tersebut.

Penyakit taun ini tidak akan berjangkit kecuali kuman taun masuk ke dalam makanan atau minuman. Dalam penyakit ini ada 2 sebab iaitu:

1. secara langsung ( direct cause).
 • terjadi apabila kuman taun masuk melalui saluran pencernaan
2. sesuatu berlaku pada tubuh (predisposing cause).
 • sebelum terkena penyakit ini kuasa hayat pesakit telah lemah dan memudahkan kuman masuk dan membiak, ini terjadi pada kaki arak, selalu berjaga malam, gangguan fikiran dan kuat makan.

Penyakit taun terbahagi kepada 7 jenis:

 1. diarrhoric type (jenis berak-berak).  - gejala berak-berak yang kerap dan najisnya besar.
 2. gastric type (jenis muntah-muntah).   - gejala loya dan disertai muntah yang kerap.
 3. haemorrhagic type (jenis berdarah).   -gejala muntah dan najis berdarah.
 4. gastro intestinal type (jenis perncernaan). - gejala yang kuat ialah muntah-muntah dan berak.
 5. pyretic type (jenis demam).   -  gejala yang terdapat dalam taun jenis ini ialah demam beserta dengan muntah.
 6. spasmodic type (jenis kejang).   - gejala kejang-kejang.
 7. algia type (jenis tidak sedarkan diri).    -  yang mana terdapat gejala-gejala dari permulaan penyakit ini sodirat sejuk, kulit kebiruan dan tidak mempunyai denyutan nadi, sesak nafas dan dada rasa tertekan.

Simptom-simptomnya:

 • sakit dengan serta merta, keadaan sakit teruk, muntah dan cirit-birit serta perut memulas.
 • sakit kuat disertai kejang yang hebat di kaki serta tangan.
 • terlalu letih, terasa panas diperut, terlalu dahaga, kerap minum air tetapi sedikit. 
 • cirit pada orang tua dan pada orang-orang yang bekerja dibawah cuaca yang panas, makanan yang masin, ikan atau buah-buahan yang busuk.
 • dari keadaan awal menjadi loya dan muntah, muntah lebih banyak dari cirit, najis berbuih dan busuk, najis berlendir dan sakit perut.
 • najis banyak serta cair, adakalanya kehijuan, rasa bisa, memulas serta membakar didubur selepas buang air besar.

Najis berdarah (dysentery).

Keadaan sakit dimana kerap buang air besar dan sakit memulas, meneran semasa berak, keluar najis berlendir dan berdarah. Mungkin juga terdapat loya dan muntah, hilang nafsu makan, demam, kulit dan lidah kering.
Penyakit ini berlaku disebabkan oleh:
·         Amoebacoli
·         Bacillus dysenteriase
Kudis berlaku di usus besar. terdapat 2 jenis najis berdarah yang dinamakan amoebic dan bacillary. Jika banyak terdedah kepada cuaca sejuk, berpuasa berterusan, tidak menjaga kesihatan, makan makanan yang kaya dengan zat atau makanan yang basi serta minum air yang kotor adalah penyebab kepada penyakit ini.
Simptom-simptomnya:
·         Najis bercampur dengan darah dan berlendir, tidak merasa puas setelah buang air besar, di najis darah lebih  banyak dari lender, kencing kurang, rasa pedih di pundi kencing.
·         Berak darah biasa.
·         Di usus menjadi panas dan berkudis, najis bercampur darah dan lender, tidak dapat mengawal bila buang air besar, perut berbunyi, sakit di bahagian pusat, kerongkong kering.
·         Sakit perut, sakit berkurangan bila menunduk, keadaan lidah bewarna putih dan rasa loya, najis bercampur  darah dan lendir.


Makanan tidak hadam (dyspepsia).
Penyakit ini boleh menimbulkan gejala-gejala seperti kurang selera makan, loya, sendawa, lidah berdaki, kehilangan daya rasa pada lidah (rasa tidak sedap). Selain itu berasa pedih didalam dada, sakit perut, sembelit, cirit-birit, pening kepala, keletihan jiwa dan jantung.
Simptom-simptomnya:
·         Sendawa yang masam, muntah makanan yang tidak hadam, sakit lebih teruk apabila lepas makan, mulut terasa pahit, kerap hendak buang air besar tetapi tidak berhasil.
·         Pedih di ulu hati (heart burns), kaki serta tangan menjadi sejuk, tiada selera makan, kurang penghadaman, tersedu (hiccup).
·         Pada orang yang makan berlebihan akan rasa senak perut dan sering sendawa, rasa dahaga pada waktu malam, lidah berdaki putih, perut rasa sebu.
·         Perut kembung (flatulence), sendawa dan kerap kentut, sembelit, perut berbunyi.
·         Perut besar dan sendawa masam, muntah berbau masam.
·         Rasa sakit bila perut kosong, cirit-birit diwaktu malam.

Sembelit.
Sembelit bukan suatu penyakit tetapi adalah suatu gejala. Ia disebabkan oleh:
 1. Kurang senaman, pada orang-orang yang banyak duduk pada waktu bekerja dan pada orang-orang tua yang kurang pengerakan.
 2. Makan benda-benda yang kering.
 3. Kurang minum air.
 4. Minum-minuman yang mengandungi banyak asid tainin seperti kopi, teh dan lain-lain.
 5. Luka, penyakit pada limpa dan lain-lain.


Pada pengidap sembelit ialah keracunan najis yang kronik akibat benda-benda busuk yang tersimpan didalam usus. Perkara ini boleh menimbulkan busuk dimulut, hilang selera makan, sakit kepala, hilang kesihatan, kecergasan dan lain-lain.
Simptom-simptomnya:
·         Terasa hendak buang air besar tetapi tidak sempurna,najis keras dan tidak lawas, pesakit akan sakit kepala, hilang nafsu makan, rasa berat diperut sebelah bawah.
·         Sembelit oleh kerana terlampau banyak makan julap.
·         Sembelit disertai dengan seram sejuk, sakit kepala, sakit dibahagian limpa, sembelit tetapi tidak rasa mahu buang air besar.
·         Sakit kepala, najis keras, susah tidur, muka kemerahan, kencing sedikit.
·         Sembelit, najis terpaksa diteran dengan kuat, perut kembung dan keras, perut penuh dengan angin, lepas makan perut rasa panas, sendawa rasa pahit.
·         Bahagian bawah perut dan dubur rasa panas, gatal membakar di dubur, buasir.
·         Sembelit rasa susah hendak hilang, tidak rasa hendak berak, najis keluar  berketul-ketul seperti guli.
·         Sembelit terjadi pada wanita hamil.
·         Sembelit yang kronik najis akan keluar dengan paksa,najis hitam dan kasar.Muntah dan loya.
Penyakit ini terjadi disebabkan oleh makan yang berlebihan atau makan pada masa tidak berselera untuk makan, luka atau ada penyakit pada otak, saluran kemaluan perempuan atau laki-laki, pada permulaan kehamilan, penyakit limpa, cacing, kejang-kejang, sakit kepala yang kronik atau mabuk laut.
Simptom –simptomnya:
·         Sentiasa loya disebabkan ganguan pada saluran makanan, air liur meleleh, rasa kosong dalam perut, muntah hijau atau kehitaman dan berlendir.
·         Loya, muntah masam atau cair.
·         Muntah kerana ada kudis diperut, perut panas membakar, muntah selepas makan, loya serta lemah.
·         Berat didalam perut, lidah berdaki putih, hilang nafsu makan dan loya.
·         Muntahkan makanan atau air hempedu, sakit kepala dan sendawa.
·         Muntah disebabkan batuk kering, penyakit limpa atau buah pinggang, atau akibat kehamilan.
·         Disebabkan luka  pada otak (brain injury).
·         Muntah yang kerap, muntah sebaik sahaja minum susu terutamanya bagi bayi yang menyusu.
·         Muntah sebaik sahaja selepas minum.
·         Selalu muntah-muntah, bewarna hitam, berdarah serta masam.


Gastric.
Keadaan sakit dimana pesakit mengalami pedih di ulu hati, hauskan minuman sejuk, rasa perut panas dan berat serta pedih. Sakit akan melarat bila di tekan. Lidah pesakit berdaki putih atau kekuningan. Dalam kes-kes kronik rasa membakar di perut, pesakit akan memuntahkan lendir yang masam. Lidah berselaput di tengah-tengah tetapi bersih di tepi, kembung perut, haus dan sembelit.
Penyakit ini disebabkan oleh keterlaluan makan makanan yang berempah dan pedas,minum minuman keras, mengamalkan ubat yang mengandungi racun, penyakit limpa dan buah pinggang.
Simptom-simptomnya:
·         Perut rasa panas dan haus, nadi cepat, kerap minum air tetapi sedikit-sedikit.
·         Lidah berdaki putih, sendawa berbau makanan.
·         Uncang perut menjadi bengkak, tidak menentu rasa.
·         Perut sangat pedih, rasa pahit loya dan muntah, sukakan angin sejuk.
·         Terasa kosong di ulu hati, lemah, pedih di perut, muntah bercampur darah.

Appendicitis (radang umbai usus).
Diantara persimpangan usus besar dan usus kecil ada terdapat kelebihan umbai usus yang dipanggil appendik. Kegunaan umbai usus ini tidak diketahui. Apabila pesakit mengidap penyakit ini ia akan menghadapi gejala-gejala sakit disebelah kanan bawah perut dan suk berbaring dengan kaki tidak boleh lurus. Perut bila disentuh akan terasa keras, pesakit demam, loya, muntah, berasa seram sejuk serta sembelit.
Penyakit ini disebabkan oleh luka atau memakan-makanan yang keras, biji-biji cilia tau buah yang kecil masuk kedalam umbai tersebut juga boleh mengakibatkan appendik menjadi bengkak.
Simptom-simptomnya:
·         Sakit memotong-motong dikawasan umbai usus disebelah kanan dan tidak boleh memakai seluar dalam.
·         Sakit menyengat-nyengat dan panas, bengkak appendik pada perempuan.
·         Sakit kuat berdenyut-denyut, muka merah disertai demam panas.
·         Sakit bertambah bila disentuh atau digerak-gerakan.
·         Appendik sudah bernanah, sakit bertambah teruk bila berbaring kearah kanan.

Buasir (piles-haemorrhoids).
Keadaan sakit dimana usus di dubur dan urat saraf di sekelilingnya bengkak dan ditumbuhi benda kecil. Apabila urat-urat tersebut besar dan bengkak ia akan keluar di luar dubur, ini disebabkan otot-otot di dubur terlalu nipis.
Buasir terbahagi kepada 2 jenis:
·         Jenis luar (external) – tumbuh seperti rumpun dan anggur di keliling dubur.
·         Jenis dalam (internal) – tidak kelihatan dari luar, tumbuh dibahagian dalam dubur.
2 jenis buasir di atas juga terbahagi kepada 2 iaitu:
·         Buasir berdarah ( bleeding piles).
·         Buasir buta (blind piles).
Sebab-sebab berlakunya penyakit ini adalah disebabkan sembelit yang kronik, penyakit-penyakit jantung, radang limpa, sakit angin, hamil, berlebihan makan julap, minum arak, dan banyak duduk ditempat yang empuk.
Simptom-simptomnya:
·         Najis dan dubur terkeluar, sakit pinggang bila kencing, melarat selepas makan.
·         Pada penyakit buasir yang kronik, sembelit yang kronik najis bercampur darah, terasa hendak buang air besar tetapi tidak keluar.
·         Rasa menyucuk seperti benda tajam di dubur, sakit pinggang dan  buasir berdarah.
·         Najis panas membakar, sakit memotong-motong, berak meneran, berak berdarah.
·         Najis keras dan besar serta berbuku-buku, susah keluar.
Uluran usus turun ke uncang buah zakar (hernia).
Penyakit uluran ini ada juga di panggil angin pasang. Keadaan dimana ligamen-ligamen yang halus mengandungi segala usus besar dan kecil. Ligament yang halus kehilagan kekuatan dan pecah, maka usus-usus akan terkeluar ke sarung buah zakar.
Berlakunya keadaan ini adalah disebabkan tekanan yang kuat ke atas usus kecil, lalu usus ini terpaksa keluar melalui ligamen yang pecah ke sarung buah zakar. Oleh itu sarung buah zakar menjadi bengkak. Jika usaha untuk mengembalikan usus ke tempat asalnya, maka usus tersebut akan kembali ke tempat asal. Maka buah zakar yang bengkak akan kembali mengecut. Usaha untuk menaikan usus ini akan menyebabkan kesakitan. Kadangkala usus yang telah turun tidak dapat dinaikan kembali ke tempat asalnya. Jika berlaku kes yang serius ia perlulah melalui pembedahan.
Simptom-simptom:
·         Hernia disebelah kiri disertai dengan sembelit. Usus yang turun di khuatiri tidak dapat naik kembali.
·         Hernia disebelah kanan akibat dari sembelit.
·         Rasa tekanan dibahagian abdomen perut. Rasa seolah-olah hernia akan keluar bila duduk.


Cacing.
Cacing ini  banyak terdapat pada kanak-kanak, jika kesihatan kanak-kanak itu sempurna maka cacing tidak dapat membiak dan melarat.
Simptom-simptomnya:
·         Keadaan suka mengorek hidung, perut kembung, dubur rasa gatal.
·         Gatal didalam dan di luar dubur, gatal bertambah bila berjalan.


Sakit perut.
Keadaan sakit dimana otot-otot didalam perut menjadi kecut dan mengembang. Punca sakit ini adalah disebabkan kerosakan sistem penghadaman. Selaluya ia akan disertai dengan demam. Kawasan sakit bila ditekan akan bertambah sakit tetapi jika sakit perut tanpa sebarang radang sakit akan berasa kurang apabila ditekan dibahagian tersebut.
Simptom-simptomnya:
·         Rasa kosong di perut dan membakar disebelah malam. Keliling pusat sakit. Jika di tekan dan tunduk sakit akan berkurangan.
·         Sakit erut selepas makan, loya atau muntah dan kejang, sembelit, dan kembung perut.
·         Sakit kuat dalam perut dan banyak minum air panas.
·         Sakit seperti dicubit dan dipulas, sakit melarat apabila panas.
·         Kawasan berhampiran pusat sakit. Selalu hendak kentut tetapi tidak mahu keluar, kaki serta tangan kebas, letih, tegang dan terasa berat.


Ulser (kudis di perut).
Simptom-simptomnya:
·         Sakit perut disertai rasa pedih dan perut kembung.
·         Perut rasa panas dan tidak hadam.
·         Perut sebu, panas, penghadaman tidak baik serta gastric ulser.
·         Perut rasa terlalu pedih.


Kanser di uncang perut.
Pesakit terasa pedih di perut, sakit memotong-motong, keadaan pesakit tidak tenang, perut berangin dan mulut pesakit pecah-pecah. Penyakit ini adalah berbahaya dan hendaklah membuat rawatan segera dan cermat.
Simptom-simptomnya:
·         Pesakit tidak tenang, badan pesakit akan bertambah kurus setiap hari ke hari.
·         Kanser di perut dan pesakit mengalami muntah-muntah.
·         Rasa terlalu banyak air diperut.
·         Perut pedih dan terasa tidak tenang, mulut pesakit pecah-pecah terutamanya di tepi mulut.
·         Di dalam perut menimbulkan angin yang berlari-lari(bergerak-gerak).
·         Rasa sembelit serta muntah-muntah selepas memakan apa sahaja.
·         Otot-otot perut rasa memulas-mulas tanpa henti.

Hepatitis (radang di hati).
Keadaan dimana hati menjadi sakit, sakit kepala, mulut rasa tidak sedap, lidah berdaki, tidak merasa lapar, tahi bewarna putih seakan-akan tanah liat dan  pelbagai gejala lain juga akan timbul. Setelah hati menjadi sakit gejala seperti loya, muntah, sakit kuning, sembelit,cirit serta hati akan menjadi bengkak yang akhirnya menyebabkan hati menjadi kecut dan bernanah jika tidak dirawat dengan segera.
Simptom-simptomnya:
·         Demam dan radang, sakit kuat hingga tidak tertahan, keadaan tidak tenang, sedih, takutkan mati, pening kepala bila duduk, muntah rasa pahit,tidak dapat buang air kecil.
·         Sakit berpunca daripada mengambil ubat yang berkimia dan minum-minuman keras, sakit di bahagian hati, muntah asid hempedu yang terasa masam dan pahit, nafas yang singkat, tulang rusuk rasa seperti ditekan, sakit akan bertambah selepas makan.
·         Hati bengkak, kulit kering, muka pucat, sakit kepala dan mulut rasa pahit.
·         Sakit hati yang kronik, sakit berkurangan setelah makan, najis menjadi seperti najis kambig (berketul), kencing bewarna kuning.
·         Hati bengkak dan muntah asid hempedu, terasa pahit, sakit dibahagian dahi, cirit tanpa sakit diwaktu pagi.
·         Hati bengkak dank eras, sakit dan pedih, sembelit yang teruk, suka duduk menyendiri, rasa pening,sakit di bahu sebelah kanan dan najis kering.
·         Angin di dalam perut, sembelit, sakit perut disebelah kanan, sakit melarat apabila ditekan atau bernafas yang panjang.
·         Kawasan hati menjadi sakit dan pedih, muntan yang teruk, tahi bewarna hitam atu cirit, cirit bertambah apabila makan dan minum, terlalu dahaga dan berasa tidak tenang.

Sakit kuning (jaundice).
Dalam masa sihat air hempedu (bile) dikeluarkan oleh hempedu masuk kedalam usus ‘doudenum’ semasa proses menghancurkan makanan dan sesudah diserapi, ‘bile’ tadi akan patah balik masuk ke dalam hempedu tetapi sekiranya air hempedu berlebihan ia akan mengakibatkan warna kuning pada mata hingga ke kulit, air kencing juga berubah warna menjadi kuning dan najis bewarna keputihan. Gejala-gejala lain seperti berak-berak, keletihan, mulut berasa pahit, loya dan nadi terasa perlahan.
Simptom-simptomny:
·         Sakit kuning yang kronik najis kuning serta sakit bahu disebelah kanan.
·         Muka kuning, sakit menyucuk-nyucuk di hati, rasa pahit di mulut, hilang selera makan dan najis cair serta rasa keletihan.
·         Sembelit, kencing bewarna pucat dan kuning, nadi lemah.
·         Kulit kuning, kencing bewarna coklat, suara serak, batuk dan berasa sedih.
·         Sakit kuat di hati bila berbaring disebelah kanan.
·         Kulit kuning disebabkan takut atau marah.


Muak (pyrosis / water brash)
Penyakit ini bukanlah muntah, tetapi air keluar melalui mulut dari perut seperti sendawa dan mungkin disertai dengan senak perut atau sebaliknya. Bila air keluar melalui mulut sakit akan berkurangan penyakit ini adalah berpunca daripada kerosakan usus dan hati, atau makanan yang tidak mengandungi zat atau yang tidak dapat dihadam.
Simptom-simptomnya:
·         Setelah makan makanan yang berlemak, tidak berasa dahaga.
·         Sendawa yang masam, keluar air pahit dengan tiba-tiba serta pedih di dada.
·         Setelah makan berlebihan menjadi sakit dan lidah berdaki.
·         Setelah makan akan kembung perut, sendawa, suka makan benda-benda yang masam.
·         Dikawasan abdomen terasa berat, sakit kepala setelah makan, muntah, setelah minum kopi atau arak akan rasa loya.


Fistula in anus
Keadaan sakit dimana sekeliling dubur menjadi sejenis gatal. Semasa awal sakit ini ia berbiji dan rasa sakit. Biji itu akan menjadi besar, pecah dan bernanah. Setelah itu sakit akan berkurangan. Biji ini terjadi didalam atau diluar dubur. Biji akan pecah dan akan terjadi semula secara terus menerus. Jika tidak diberi rawatan yang sempurna sakit ini akan berterusan dan menyusahkan untuk selama-lamanya.
Simptom-simptomnya:
·         Sakit bersama kerosakan jantung, biji menjadi nanah disertai rasa senak.
·         Menjadi bisul sebelum bernanah.
·         Fistula yang sakit serta pedih dan berdenyut-denyut.
·         Sakit berdenyut-denyut.
·         Fistula yang keras seperti batu.Fissuries in anus.
Keadaan sakit dimana rongga dibahagian hujung dubur pecah yang mengandungi ulcer. Pemecahan ini berlaku apabila menghidapi sembelit yang teruk iaitu keluar najis yang besar dank eras. Oleh itu duburnya akan meluas, pecah serta menjadi kudis.
Simptom-simptomnya:

 • Sembelit yang terlalu teruk dan pecah, sakit menyucuk yang kuat.
 • Najis keras bercampur lendir, sakit hingga tidak tertahan.
 • Sakit pedih hingga ke belakang.


Gatal dubur (pruritus ani)
Keadaan sakit pada awalnya gatal-gatal sedikit sahaja, tetapi lama kelamaan gatal semakin teruk sehingga tidak tertahan. Kadang kala terasa seperti serangga berjalan atau di gigit semut, lebih teruk lagi pada waktu malam iaitu semasa hendak tidur.
Pesakit tidak dapat tidur oleh keadaan ini, penyakit ini disebabkan cacing, buasir, urat-urat didubur menjadi tebal atau penyakit kulit seperti kurap.
Simptom-simptomnya:

 • Menjadi gatal didubur setelah buang air besar atau ditempat yang terbuka.
 • Di tengah dubur menjadi gatal disertai kemaluan pesakit.


Bengkak hati (congestion of the liver).
Keadaan dimana pesakit terasa sakit di bahagian kanan tulang rangka (ribs), tidak selesa dan terasa berat. Muka pesakit akan kelihatan pucat, lidah berdaki, sembelit, hilang selera makan, loya, muntah,sakit kepala dan tekanan perasaan. Sebab-sebab penyakit ini ialah kerana terlalu banyak makan makanan yang berzat, mengamalkan minum arak, bekerja teruk di bawah cahaya matahari.
Simptom-simptomnya:
·         Bengkak hati selepas demam.
·         Sakit menyucuk, lebih lagi bila kena angin.
·         Sakit pada orang yang ada penyakit rheumatism, muntah lendir.
·         Sembelit, badan panas dan gelisah.
·         Disertai dengan cirit, kencing bewarna gelap.OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
PENAWAR-PENAWAR DR AZMAN YANG DI SYORKAN UNTUK SEBARANG PENYAKIT BERKAITAN SISTEM PENGHADAMAN:.
HOM.6 LIVER TONIC
INDIKASI: SEBARANG MASALAH BERKAITAN PENYAKIT HATI SEPERTI HEPATITIS, JAUNDIS, SAKIT KUNING, LIVER CHIRROSIS, HATI KERAS, TORPIDITY OF LIVER, BILLIOUSNESS DAN SEUMPAMANYA
DOS DEWASA: 4 BIJI 4 X SEHARI.
KANAK-KANAK: 2 BIJI 3 X SEHARI.

NT. 14 NT-GAST.
INDIKASI: SEBARANG MASALAH PENGHADAMAN, GASTRIK, ULSER,DYSPEPSIA, CIRIT-BIRIT, KEMBUNG. KERACUNAN MAKANAN DAN SEUMPAMANYA.
DOS DEWASA: 4 BIJI 4 X SEHARI.
KANAK-KANAK: 2 BIJI 3 X SEHARI

HOM.19 RECTUM COMB.
INDIKASI: PENYAKIT BERKAITAN DUBUR, BENGKAK DUBUR, TUMBUH BIJI-BIJI DI DUBUR, RASA PANAS DAN MENYAKITKAN, BERDARAH, PROLAPS, TERKELUAR DAN SEUMPAMANYA.
DOS DEWASA: 4 BIJI 4 X SEHARI.
KANAK-KANAK: 2 BIJI 3 X SEHARI.

BIOCELLTONIC
INDIKASI: MERANGSANG KESELURUHAN FUNGSI ORGAN, MELENGKAPKAN KEKURANGAN ZAT DAN MINERAL, ME-NYAH TOKSIN HINGGA KE PERINGKAT SEL, MEMBANTU PERTUMBUHAN SEL YANG SIHAT, MENGUATKAN SISTEM IMUNISASI MELAWAN PENYAKIT, MENYEMBUH HINGGA KE AKAR UMBI. SESUAI UNTUK SEBARANG JENIS PENYAKIT.
DOS DEWASA: 4 BIJI 3 X SEHARI.
KANAK-KANAK: 2 BIJI 2 X SEHARI.

PHYTO ORGANIC.
MEMBERSIHKAN KOLON, MENGHAPUSKAN TOKSIN DARI BADAN, MENGAKTIFKAN SEL, MENGGIATKAN PERTUMBUHAN SEL, MENGIMBANGI PEREMBESAN DALAMAN,MENGUATKAN DAYA TAHAN TUBUH BADAN,MENGGUATKAN FUNGSI-FUNGSI FISIOLOGI TUBUH MELAWAN PENYAKIT, MELAMBATKAN PROSES PENUAAN, MENGAWAL BERAT BADAN, MENGATASI OBESITI, MEMBUANG KOLESTROL DAN LEMAK, MERAWAT PENYAKIT SEPERTI DARAH TINGGI, DIABETIS,JANTUNG, VARICOSE VEIN, ALERGIK, GASTRIK ULSER, MASALAH PENGHADAMAN, DAN PELBAGAI PENYAKIT.
DOS: 1 ATAU 2 KALI SEHARI.
CARA GUNA:  1 SUDU MAKAN DI BANCUH DENGAN 1 GELAS AIR DI IKUTI DENGAN 1 GELAS AIR LAGI.
AMALKAN MEMINUM 8 GELAS AIR SETIAP HARI.

RAWATAN SECARA NATURAL BODY CLEANSING
SILA RUJUK RAWATAN DAN PERKHIDMATAN LAIN.
ATAU HUBUNGI DR AZMAN SENDIRI UNTUK MENGETAHUI TENTANG RAWATAN INI.

UNTUK PENYAKIT YANG KRONIK, SILA HUBUNGI DR AZMAN UNTUK MENDAPATKAN RAWATAN ATAU SILA RUJUK PADA PAKAR-PAKAR PERUBATAN YANG LAIN.133 comments:

 1. dubur gatal....
  ketika hendak berak...tahi ada seperti bendalir warna hijau putih...di hujung tahi...
  kenap?

  ReplyDelete
 2. dubur gatal ada bnyak sebab antaranya:

  cacing
  jangkitan
  buasir

  najis berlendir pulak boleh berpunca drpd:

  sembelit
  masalah usus sperti diverticulitis dan sebagainya
  ulser
  jangkitan

  semua ni boleh menyebabkan najis bercampur lendir.

  ReplyDelete
  Replies
  1. salam...ni pasal dubur...kenapa ketika hendak berak keluar lendir kuning..Dan perlu ke tarik ia nya kuluar???

   Delete
 3. askum Dr.saya nk tanya apa yang menybabkan sakit zakar semasa buang air kecil.

  ReplyDelete
  Replies
  1. sakit ketika buang air kecil boleh berpunca dri pelbagai sebab antaranya:

   1) masalah daripada prostat
   2) batu karang (serpihan yang hancur dri buah pinggang).
   3) jangkitan pada saluran kencing
   4) saraf pada bahagian tersebut.

   jika sakit tu sntiasa ada setiap kali buang air kecil, mngkin dripada prostat, atau masalah saluran kencing.

   Delete
  2. salam nk tny knp ade satu biji dkt dgn dubur ni knp ye

   Delete
 4. saya perempuan, pernah keguguran masa janin 5 minggu, bulan august 2011, skrg ni slalu pening, muntah dan cirit birit,selalu sendawa
  ...apa masalh saya ni doc..?

  ReplyDelete
 5. Salam Dr, ketika berak keluar bunyi yang kuat walaupun tak cirit birit dan berak asyik tak puas sb terasa mcm ada najis tak keluar. Apa puncanya? p/s sy dah banyak pergi bermcm hospital tp tak berhasil.

  ReplyDelete
 6. ery stealthFeb 6, 2012 03:24 PM
  saya perempuan, pernah keguguran masa janin 5 minggu, bulan august 2011, skrg ni slalu pening, muntah dan cirit birit,selalu sendawa
  ...apa masalh saya ni doc..?
  -----------------------------------------

  jwpan: cirit birit, loya, masalah angin adalah gejala yang biasa / normal berlaku selepas keguguran ataupun selepas melahirkan anak ia mrupakan perubahan tubuh badan diantara sistem pembiakan wanita dan juga sistem penghadaman. Namun jika gejala berterusan untuk jangka masa yg lama, puan perlu mendapatkan pemeriksaan doktor.

  terdapat beberapa punca yg boleh menyebabkan gejala yg sama dan mempunyai kaitan dgn keguguran antaranya adalah:

  1) fibroid : sejenis ketumbuhan bukan kanser, ia boleh menyebabkan uterus mengembang. selain dri menyebabkan, ia boleh menyebabkan sembelit atau cirit birit, dan juga keadaan sentiasa rasa hendk terkencing. untuk mengesan perlu pergi jumpa pakar buat ujian.

  2) masalah struktur sistem pembiakan, seperti prolaps dan sebagainya. namun gejala bg prolapse biasanya sembelit.

  3) masalah tulang belakang. dan pelvic

  4) masalah penghadaman sendiri cth: gastrik dan sebagainya.

  namun untuk mndapatkan jawapan yg sebetulnya puan perlu mendapatkan diagnosis dari pakar.

  ReplyDelete
 7. AnonymousFeb 6, 2012 03:52 PM
  Salam Dr, ketika berak keluar bunyi yang kuat walaupun tak cirit birit dan berak asyik tak puas sb terasa mcm ada najis tak keluar. Apa puncanya? p/s sy dah banyak pergi bermcm hospital tp tak berhasil.
  -------------------------------------

  jwapan: biasanya disebabkan oleh otot rektum atau anus yg lemah / sempit / kecut atau tersumbat.

  kadangkala buasir dalaman, anal fissure atau keadaan yg menyebabkan laluan rektum atau anus berbonjol boleh menyebabkan perasaan seperti masih ada najis masih belum keluar.

  namun biasanya ia disebabkan oleh rektum yg bermasalah terutamanya ototnya, kdangkala prolap juga boleh menyebabkan keadaan rasa sukar untuk buang air besar dan rasa seperti tidak puas. namun prolaps jarang menyebabkan bnyi kuat. bnyi kuat biasanya disebabkan oleh tekanan gas yg dihasilkan ketika buang air besar dan ianya disebabkan oleh saluran rektum yg sempit/kecut/lemah.

  disarankan tuan/puan amalkan makanan yg berserat tinggi, boleh cuba serat kami (phyto organic) dan juga amalkan senaman setiap hari. penawar homeopati juga ada untuk merawat masalah rektum dan penghadaman.

  ReplyDelete
 8. ery stealthFeb 6, 2012 03:24 PM

  jika masalah berpunca dri pada sistem pembiakan, boleh juga cuba homeopati, kami di pusat pakar perubatan homeopati dan naturopati telah mencatatkan bnyak kejayaan klinikal dlm masalah wanita terutamanya fibroid, cyst, ketumbuhan, kanser dan masalah-masalah lain yg berkaitan termasuklak komplikasi terhadap sistem penghadaman. namun diagnosis atau laporan dari pakar diperlukan supaya kami dapat memilih penawar yang tepat utk puan.

  InsyaAllah..

  ReplyDelete
 9. najis berdarah,berlendir gelap.tapi tiada sakit pada dubur dan perut.terjadi kadang2, mungkin 4-5 bulan sekali

  ReplyDelete
  Replies
  1. najis berdarah,berlendir gelap.tapi tiada sakit pada dubur dan perut.terjadi kadang2, mungkin 4-5 bulan sekali.
   ------------------
   jawapan:

   biasanya jika darah pada najis bewarna cerah, bermakna darah tersebut kemungkinan dripada kolon, rektum atau anus. namun jika darah dripada kolon melintang dan kolon sbelah kiri boleh akan bewarna merah gelap pada najis.bnyak pnyakit serius yg boleh menyebabkan najis berdarah seperti kanser, polyp dan sebagainya. jika darah kehitaman dan berbau busuk (malena) biasanya berpunca drpada bahagian atas sistem penghadaman, seperti dripada ulser ataupun pendarahan daripada kolon dan sebagainya. najis berdarah tidak semestinya disertai dengan rasa sakit, namun pemeriksaan yg lebih rapi oleh pakar mngkin diperlukan.

   sertai saya di wazzub: http://rawatandanpenyembuhandiri.blogspot.com/2012/02/wazzub.html

   Delete
 10. assalamualaikum, doktor.

  saya ingin bertanya, saya mengalami sembelit dan selepas itu saya hilang selera makan. saya berasa lapar tetapi apabila saya makan, perut terasa pedih. selepas dua hari saya hilang selera makan, saya mengalami cirit birit.

  untuk pengetahuan doktor, saya mengalami hilang selera makan semasa saya sedang mengalami menstruasi. masuk hari ketiga, menstruasi saya terhenti.

  pada pendapat doktor, simptom2 saya ini ada berkait dengan penyakit apa2 x doktor?

  arap doktor dapat menjelaskan kerisauan saya. terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam.

   gejala yg puan/cik alami adalah gejala gastrik.
   gejalanya adalah seperti pedih perut, cepat lapar tp cepat kenyang,atau hilang selera makan walaupun perut seperti lapar. perut senak selepas makan, adakalanya sembelit dah susah utk buang air besar. dan boleh terjadinya cirit-birit.

   gejala pada perut juga adakalanya boleh memberi kesan pada sistem pembiakan seperti proses haid dan sebagainya, namun penyakit pada sistem pembiakan boleh juga memberi kesan pada perut.

   jika puan/cik masih risau, sya syorkan puan/cik melakukan pemeriksaan lebih terperinci dengan pakar kesihatan berdekatan dgn tmpat puan/cik.

   utk masalah perempuan, puan/cik boleh cuba feminim best. http://rawatandanpenyembuhandiri.blogspot.com/2011/03/khas-untuk-wanitagadis-tidak-kira-umur.html

   Delete
 11. assalamualaikum, saya lia ingin bertanya..
  sebelum ni saya mengalami cirit birit selama 2 minggu..dalam masa ini saya hilang selera makan dan rasa loya..
  selepas 2 minggu itu, pembuangan najis saya menjadi sangat keras sehingga bahagian dubur saya luka,melecet dan berdarah..kadang2 najis saya berketul2..
  apakah punca masalah ini dan ubat yg boleh saya dapati?tq

  ReplyDelete
 12. AnonymousMar 4, 2012 06:29 AM
  assalamualaikum, saya lia ingin bertanya..
  sebelum ni saya mengalami cirit birit selama 2 minggu..dalam masa ini saya hilang selera makan dan rasa loya..
  selepas 2 minggu itu, pembuangan najis saya menjadi sangat keras sehingga bahagian dubur saya luka,melecet dan berdarah..kadang2 najis saya berketul2..
  apakah punca masalah ini dan ubat yg boleh saya dapati?tq
  --------------------------------

  walaikumsalam..
  biasanya masalah gastrik boleh menyebabkan cirit birit dan juga sembelit. kurang minum air dan kurang mkn makanan yang mengandungi serat juga boleh menyebabkan keadaan buang air besar yang mcm tu. jika dibiarkan, boleh menyebabkan buasir.

  cik/puan lia boleh mencuba phyto organic, minuman serat untuk sistem penghadaman. saya rasa ini yang terbaik untuk masalah cik/puan lia.

  http://rawatandanpenyembuhandiri.blogspot.com/search/label/Phyto%20organic

  ReplyDelete
 13. lia

  terima kasih atas jawapan yg doktor berikan..minuman serat phyto organic boleh saya dapati di mana ye?

  ReplyDelete
 14. lia

  terima kasih atas jawapan yg doktor berikan..minuman serat phyto organic boleh saya dapati di mana ye?

  ----------------------------------------
  buat masa ni kami tidak mempunyai agen atau stokis di luar kawasan ipoh. jika ingin mendapatkan Phyto organic boleh datang ke pusat perubatan kami di taman perpaduan tambun atau anjung tawas tasek ipoh. atau kami boleh menghantarnya melalui pos laju. harga sebotol adalah RM 38.00 (W.M) RM 40.00 (E.M). sebotol boleh digunakan selama sebulan atau lebih.

  ReplyDelete
 15. salam doktor,suami sy mengalami masalah usus trkluar ke sarung buah zakar.tiada kaedah lain ke selain pembedahan?ada risiko ke sewaktu pembedahan?

  ReplyDelete
 16. AnonymousMar 20, 2012 10:45 PM
  salam doktor,suami sy mengalami masalah usus trkluar ke sarung buah zakar.tiada kaedah lain ke selain pembedahan?ada risiko ke sewaktu pembedahan?
  ------------------------
  jawapan: usus terkeluar ke sarung buah zakar disebut sebagai scrotal inguinal hernia. jika keadaan suami puan dalam risiko tinggi, maka lebih elok jika dilakukan pembedahan secepat mungkin untuk menarik semula usus tersebut kembali ke tempat asalnya kemudian pembedahan menutup lubang tersebut akan dilakukan.

  atau sekiranya puan mahu mencuba kaedah homeopati boleh menghubungi Dr.(H) Azman 013- 529 7053. beliau mempunyai banyak pengalaman dalam kes hernia terutamanya jenis scrotal.

  insya'Allah

  ReplyDelete
  Replies
  1. maaf doktor sy brtnya lg,keadaan dalam risiko tinggi tu macam mana?kalau msih boleh sy ingin memilih kaedah homeopati dgn Dr Azman.

   Delete
 17. risiko pembedahan kadang-kala ada, bergantung pada lokasi hernia tersebut. oleh itu disarankan mendapatkan nasihat dari doktor hospital terlebih dahulu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. lazim nya risiko yg macam mana ye doktor?

   Delete
  2. ni saya copy paste:

   Pain

   Pain is a possible side effect of any surgical procedure. After an abdominal hernia repair, a patient may feel pain immediately after the operation. Long-term pain may also occur at the incision site.

   Damage to Nearby Structures

   Several important structures pass near the area where abdominal hernias typically occur. Injury to those structures is a possible side effect of the hernia operation. In males, a blood supply to the testicles as well as the tube that carries sperm both run close to the area where hernia repair takes place. Either of those structures can be damaged during a hernia repair. Depending on the location of the hernia, blood vessels and nerves to the legs can also be located near the repair site. Because the operation involves the abdomen, damage to the intestine is also possible.


   Wound Infection

   According to the National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, the risk of a wound infection is small in hernia surgery and is more common in older patients. Patients with infection may experience fever, redness, discharge and tenderness at the incision site. Treatment of the infection may require antibiotics or reopening of the incision to drain the infection.

   Hernia Recurrence

   A recurrence of the hernia, which may happen up to several years after the hernia surgery, is a more common hernia surgery side effects. When that happens, surgeons must perform another operation to repair the hernia. Newer techniques have decreased but not eliminated the risk of recurrence.

   Read more: http://www.livestrong.com/article/137012-known-side-effects-hernia-surgery/#ixzz1r97xgdzE

   walaubagaimana pun perlu rujuk dgn doktor pakar sebelum membuat pembedahan.

   Untuk cuba rawatan menerusi homeopati, sila hubungi Dr. (H). Azman dan berbincang dengan beliau.

   NO: 013- 529 7053. Jikalau boleh hubungi dengan segera.

   terima kasih.

   Delete
 18. salam dr,sy nk tanya,di luar dubur sy ni ada satu ketulan biji kecil,sy nk tahu apa biji tu yea?apa punca dia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam, maaf lambat balas.

   ketulan tu kemungkinan adalah buasir. Jika ketulan tersebut menyakitkan seperti terasa pedih dan panas, kemungkinan adalah bisul. Buasir dalaman dan luar boleh disebabkan oleh sembelit dan masalah buang air besar seperti najis keras dan sebagainya. Jika ketulan itu adalah buasir, ianya boleh pecah dan berdarah apabila masalah sembelit dan najis keras terus berulang. Jika ketulan itu adalah bisul,ia biasanya berpunca daripada jangkitan sama ada dari luar (kebersihan) atau daripada aliran darah.

   jika buasir, sila jaga pemakanan, banyakkan makan makanan yang berserat dan minum air yang mencukupi. elakkan makanan pedas dan yang sukar untuk dihadam. Jika bisul pastikan kebersihan sentiasa dijaga.

   Delete
 19. salam doktor... najis saya bercampur lendir dan kadang-kala bercampur darah.. rase macam tak puas buang air besar, bile ke toilet, lendir je keluar.. saye dah ke hospital dan doktor kate hanya ade buasir kecil dan perlu jalani colonoscopy april ini... adakah saya menghidapi kanser kolon??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam. Maaf lambat balas.

   najis berlendir dan berdarah biasanya berpunca daripada usus. berikut adalah masalah-masalah usus yang boleh dikatakan puncanya:

   Ulcerative colitis
   Crohn's disease
   Celiac disease
   Diverticulitis

   Masalah-masalah usus ini boleh menganggu perjalanan najis dan salah satunya jika perjalanan najis itu tersumbat akan menyebabkan pendarahan.Jika darah tersebut merah cerah bermakna ianya daripada kawasan rektum, jika najis bercampur darah (merah gelap) bermakna pendarah adalah dari bahagian lebih atas. Buasir adalah salah satu tanda bahawa perjalanan najis bermasalah. Apabila perjalanan najis bermasalah, adakalanya seseorang itu perlu meneran untuk mengeluarkan najis dan kadangkala ada sedikit najis yang tertinggal. Rasa tidak puas buang air besar ini boleh berlaku akibat usus yang tersumbat. Buasir dalaman juga boleh menyebabkan rasa tidak puas buang air besar dan seperti masih ada lagi najis.

   Perkara yang perlu dilakukan adalah pemeriksaan yang sempurna untuk mengesan penyakit sebenar.

   Delete
 20. Slm. Dr., dlm seminggu ni, najis sy cair mcm air, warna kuning kecoklatn,. Tapi sy xde sakit perut or muntah2. Cuma rutin buang air besar tu jd xnormal. Slalunya sy buang air besar pg2, tp skrg tghari or ptg2 bru rs nk buang air. Sblm ni sy prnah alami najis bdarah, tp sy rs tu sbb najis keras n dubur terluka, sbb rs pedih ble nk buang air bsr. Ade kaitan x simptom2 ni. Sy takot ade sakit serius ke. Thanx Dr. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam,

   Najis cair boleh berpunca daripada pelbagai sebab, kebanyakkanya disertai dengan gejala-gejala sakit pada bahagian perut, seperti rasa memulas (jika keracunan makanan), pedih (keracunan/gastrik,etc) dan sebagainya. Walaubagaimanapun, terdapat juga najis cair yang tidak menunjukkan gejala-gejala seperti itu, tetapi gejalanya lebih kepada bahagian lain tubuh badan seperti pada lidah, suhu badan dan sebagainya. sebagai contoh, masalah malasorbtion http://rawatandanpenyembuhandiri.blogspot.com/2011/05/normal-0-21-false-false-false-ms-x-none_09.html
   malasorbtion ini boleh juga menyebabkan gejala-gejala kekurangan nutrisi seperti keguguran rambut dan sebagainya.
   terdapat juga masalah yg dikenali sebagai bile acid malasorption. yang boleh menyebabkan cirit birit (najis cair) yang kronik ataupun najis keras.

   Perlu juga diberi perhatian tentang kanser usus.

   Tidak semua kanser usus menunjukkan tanda-tanda atau simptom awal tetapi anda harus
   berjumpa dengan doktor jika anda alami mana-mana yang berikut:
    Keluar darah daripada dubur atau terdapat darah selepas membuang air besar.
    Perubahan ketara pada tabiat membuang air besar: contohnya , lebih kerap membuang
   air besar atau najisnya cair, kerap sembelit dan/atau rasa lebih kerap hendak buang air
   besar daripada biasa.
    Berasa tidak puas selepas membuang air besar.
    Sakit perut.
    Berat badan turun tanpa sebab yang nyata.
    Berasa penat, lemah atau sesak nafas tanpa sebab.

   oleh itu untuk mendapatkan kepastian, perlu melakukan ujian yg lebih detail dari doktor pakar.

   Delete
 21. Assalamualaikum..
  Semasa saya belum berkahwin. saya mengalami gastrik yang teruk. Selepas berkahwin gejala gastrik nampak semakin berkurangan. Tetapi selepas mendapat anak kedua dan D&C saya mengalami masalah sendawa yg teruk...perut terasa kembung... kalau lambat makan.. atau salah makan... saya akan kembung teruk...sendawa teruk dan rasa sgt tak selesa di bahagian ulu hati...angin yang banyak kadang2 mebuatkan saya sukar bernafas... kadang-kadang rasa tak lawas buang air besar.. tahi yang keras tp berlendir... jika minum susu atau makan oats masih tidak membantu.. malah rasa perut semakin kembung.. adakah saya ada masalah kanser....

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam,

   Masalah gastrik ni adakalanya lambt untuk sembuh, kadang2 kita rasa seperti sembuh tapi sebenarnya yang mengurangkan gejala gastrik ni apabila kita menjaga pemakanan kita. Semua gejala-gejala yg anda alami boleh dikatakan sebagai gejala gastrik.

   Walaubagaimanapun eloklah jika anda sendiri pergi ke pusat perubatan untuk membuat pemeriksaan.

   atau boleh cuba produk kami iaitu Biocelltonic dan Phyto Organic. kedua-dua produk ini banyak membantu pesakit saya yang mempunyai masalah penghadaman.

   Delete
 22. Assalamualaikum..
  Dr terima kasih kerana menjawab soalan sya di atas. Bagaimana saya hendak mendapatkan Biocelltonic dan Phyto Organic? Saya dari Pasir Gudang Johor. Adakah dr ada menyediakan perkhidmatan penghantaran atau bolehkah saya mendapatkan produk dr yang ORIGINAL dari pembekal?.

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam.

   saya ada sediakan perkhidmatan penghantaran melalui POS LAJU. Setakat ni kami tidak ada wakil jualan di Johor. Biocelltonic dan Phyto Organic adalah produk kami sendiri yg kami gunakan di Pusat Perubatan Homeopati di Ipoh, jika ada individu dari luar Ipoh memerlukannya kami sendiri akan menghantarnya melalui POS.

   Delete
 23. salam doc,sy mengalami cirit birit lebih 6bulan.pada awalnya sy brpendapat perut sy xdpt mnerima makanan di indonesia.mgkin pedas n eviroment nye agak kotor.sy mengmbil inisiatif untk masak sndiri tp gejala cirit birit brlarutan,shingga rsa pedih dan gatal selepas mmbuang,bunyi dlm perut,lemah badan,pitam dan gangguan tidur malam.sy telah mncuba pelbagai ubat farmasi,minum air byk,teh pekat,mkn serat,dan brsenam.namun usaha itu hanya mghalang rsa mbuang air besar shj,setelah itu cirit birit brulang n rsa xpuas mbuang.hal ini mgganggu aktiviti sy sbg student.adakah sy mgalami smptom2 penyakit kronik?ini krn keturunan sy ada menghidap kanser darah,tulang dan usus.harap dokter dpt mnjelaskn prmasalahan sy.TQ.

  ReplyDelete
 24. walaikumsalam,

  banyak faktor yang boleh menghasilkan gejala2 sedemikian. Biasanya jika diamalkan makanan yang pedas untuk tempoh masa yang agak lama akan menyebabkan gejala sedemikian, gejala gastrik boleh juga berlaku akibat makanan yang pedas.
  namun lebih baik jika anda membuat pemeriksaan dengan doktor yang lebih pakar untuk masalah ini jika sebelum ini anda tidak pernah megalami gastrik.

  ReplyDelete
 25. assalamualaikum,

  dalam sebulan ni saya sakit di celah peha dan bawah perot sebelah kanan,bila saya bermain bola..ia akn sakit dan saya langsung xbole berlari..dan juga xmampu membuat kerja yg berat..hari tu pegi check,doc kate xde masalah..air kencing ok..darah ok,doc hanya bg ubt tahan sakit jer..blh Dr bgtaw ape2 yg Dr taw pasal penyakit saya ni

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam,

   gejala sakit sebegini ada banyak puncanya, sama ada masalah otot, buah pinggang,masalah usus, apendik ataupun hernia.

   Jika masalah otot, biasanya akan pulih sendiri.
   Jika masalah buah pinggang, biasanya akan kelihatan juga gejala pada proses buang air kecil.
   Jika masalah hernia (femoral hernia) akan dapat rasa bonjolan pada bahagian paha (dicelah kangkang). Bonjolan itu kemungkinan adalah usus yang terjulur keluar dari perut ke dalam paha. Gejala boleh jadi sakit bahagian bawah perut, loya, dan sakit pada paha.

   jika doctor tersebut kata xde masalah, maksudnya tak ada apa2 la tu. kalau tanya saya, saya akan bagi semua kemungkinan. nak tahu sakit apa kena lah berjumpa dengan doktor. Kalau nak diagnosis yg lebih terperinci jumpa dengan doktor pakar.

   Jika masih sakit sila berjumpa dengan doctor itu sekali lagi.

   terimkasih

   Delete
 26. salam Dr,saya nak tanya saya mengalami gastrik,baru-baru ni saya mengalami berak najis bercampur darah,tapi tak kerap,pernah terjadi 2 kali.Saya dah 2 kali berjumpa pakar,dan telah membuat endoskopi,Dr inform masalah gastrik biasa dan telah beri ubat antibiotik.Dalam masa yg sama sy mencuba alternatif perubatan lain,Dr inform ada ulser.Adakah masalah saya ini serius?

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam,

   Gastrik ulser ni merupakan satu punca mengapa najis kita berdarah. jika masalah gastrik ulser ini tidak dirawat dengan betul ia akan menyebabkan masalah lain (komplikasi)seperti pedih ulu hati, gastro reflux, jangkitan, boleh juga menyebabkan anemia dan pelbagai lagi.

   Delete
 27. salam dr...masa kecil saya pnah mgalami apendix..suadh pon dibedah...skg umo saya 22tahun,saya mgalami susah mahu buang air besar..walaupun diteran tapi hanye sidikit dan nipis2 sahaja najis yg keluar...lbh kurg smggu sblm itu terasa usus sakit..harap dr dapat mmbantu

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam,

   masalah buang air besar dan sakit pada bahagian perut atau usus boleh berpunca drpad pelbagai sebab. sakit pada usus ni boleh diakibatkan oleh ulser, gas, jangkitan, faktor pemakanan, sembelit dan mcm2. faktor struktur usus juga boleh menjadi penyebab.

   cuba perbanyakkan meminum air masak dan memakan bnyak serat dalam tempoh seminggu, jika masih bermasalah cuba dapatkan pemeriksaan dri pakar untuk mendapatkan diagnosis yg tepat.

   untuk masalah sebegini, saya syorkan anda mengambil Biocelltonic dan juga phyto organic. Biocelltonic adalah ubat homeopati manakala phyto organic adalah serat yang dibancuh dgn air kemudian diminum. banyak masalah-masalah sebegini dibantu dgn cara ini.

   Delete
 28. asslm dr..mcm mne klu kluar angin/kentut y kuat disertai kuar lndir/mukus sedikit.tp xd njis kuar pun.disertai dgn jalur2 darah skit dlm mukus 2..2punca penyakit ape?risau sy tkut melarat..bila sy tnya dr klinik, dr gtau angin..

  ReplyDelete
 29. walaikumsalam

  Didalam proses penghadaman dan perjalanan makanan didalam usus hinggalah ia keluar menjadi najis, saluran usus kita memerlukan mukus untuk memastikan perjalanan makanan dan juga najis lancar. Namun apabila terdapat masalah-masalah seperti sembelit, atau perubahan pada struktur usus seperti menyempit, prolaps dan sebagainya akan menyukarkan pembuangan najis, dan kebiasaannya pembuangan najis dalam bentuk cair. Jika terdapat pendarahan, bermakna telah berlaku pendarah didalam usus.

  Oleh itu disyorkan pada cik/puan untuk membuat pemeriksaan kesihatan dimana-mana hospital supaya dapat mengetahui masalah sebenar dan jika ianya penyakit yang merbahaya maka boleh dielakkan secepat mungkin.

  InsyaAllah

  ReplyDelete
 30. lina alor setar

  saya berasa sakit sebelah kanan dan punggung bila buang air besar...selapas tu sendawa dan kentut... kenapa ya doktor...

  ReplyDelete
  Replies
  1. assalamualaikum lina,

   sakit bahagian kanan tu bahagian mana? pinggang ke perut ke. soalan tu biar lah jelas. sakit bahagian punggung bila buang air besar boleh jadi akibat sembelit, iaitu najis keras, jika berlaku pendarahan iaitu darah merah segar, bermakna sakit itu daripada buasir. masalah seperti ini adalah berkaitan dengan masalah usus.

   Delete
 31. Assalamualaikum doctor. Pada tahun lepas, hampir setiap hari saya akan membuang air besar. Pernah sekali tu, saya berak 5 kali sehari dan menyebabkan saya hilang selera makan dan susut badan. Baru2 ini pula saya mengalami berak berdarah dan cuma sekali itu sahaja saya berak berdarah dan saya anggap berak berdarah itu tiada apa2. Saya tidak pun berjumpa mana2 doctor utk menanyakan hal tersebut. Beberapa hari yang lepas, saya merasakan ada sesuatu di dubur saya seolah2 benda itu terkeluar dari dubur saya. Saya berasa sakit apabila hendak membuang air besar memandangkan saya masih membuang air besar setiap hari, 2 atau 3 kali sehari. Adakah ianya bisul atau tanda2 buasir seperti yang doctor nyatakan di atas? Terima kasih doctor

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam,

   biasanya orang yang ada buasir sebelum itu mengalami masalah najis keras atau sembelit. Buasir terjadi apabila terlalu banyak tekanan pada anus, individu yang tidak mengamalkan makanan berserat, kurang minum air cenderung buang air besar najis keras-sembelit dan sentiasa perlu meneran ketika buang air besar. Disebabkan ini lah terbentuknya buasir.

   Untuk masalah anda, ia mungkin disebabkan oleh masalah usus, sama ada otot usus lemah atau lain-lain. Amat susah untuk mengetahui penyakit anda melalui pertanyaan sebegini, se-eloknya jumpalah pakar perubatan-hospital untuk buat pemeriksaan.

   Delete
  2. Bahaya ke doctor?

   Delete
 32. Bahaya ke doctor?

  ReplyDelete
 33. Baru- baru ini saye berpuase, kmudian keesokan harinya perot sye memulas-mulas, tpi najis x boleh keluar..hari berikotnye sye cirit birit..cirit cair dn ade seekor cacing kluar..kmudian mlmnye sye mkn ubt cacing dn ubt cirit birit..namun pd keedokn harinya(hari ini) sye masih skit perot..memulas, loya, perot terase pedih dn pnas, dan masih x boleh berak.adekah ia normal untk jangkitan cacing? Kebiasaanya sye akn berak sekali sehari pd wktu pg..sye juge ade berase senak pd hari ini

  ReplyDelete
  Replies
  1. assalamualaikum,

   Sebelum ini, bila berpuasa pernah tak jadi gejala macam ni?

   Gejala yang anda alami adalah gejala biasa bagi individu yang mempunyai masalah gastrik terutamanya ketika berpuasa. Masalah gastrik ini juga boleh menyebabkan sembelit, dan kadang-kala cirit birit.

   untuk masalah cacing cuba baca di blog ini:
   http://duniaimanis.blogspot.com/2010/11/tanda-dan-cegah-cacing-dalam-perut.html

   Delete
 34. assalamualaikum,
  tuan ,saya selalu rasa dada berangin ,perut kembung,najis lembik,pedih ulu hati ,hari ini suara menjadi serak tiba2 .mcm ubat saya dh mkn dari nexium,gaviscon&emoprazole.ape sakit saya tuan???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam,

   Untuk gejala yang sebegini, boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit sistem penghadaman, dan ianya boleh diketahui melalui najis dan juga tanda-tanda lain. Namun untuk mengetahui penyakit sebenar adalah menerusi pemeriksaan kesihatan di hospital. Dan setelah mengetahui penyakit sebenar, punca-puncanya barulah anda membuat keputusan untuk merawatnya melalui sistem perubatan yang sesuai, yang lebih selamat tanpa meninggalkan kesan sampingan. Jika anda membuat pemeriksaan, pastikan bertanya secara detail pada doktor tersebut seperti..

   1- Nama penyakit
   2- Punca penyakit
   3- Komplikasi penyakit
   4- Cara merawatnya terutamanya menerusi kaedah semulajadi (pemakanan)
   5- Cara dan pantang larang pemakanan
   6- Jika anda memilih dirawat dengan sistem perubatan alopati (hospital) pastikan bertanya akan kesan sampingannya.

   Masalah kesihatan yang berkaitan dengan gejala yang anda alami:

   1- Kanser usus besar (najis berdarah, kembung perut, tiada selera makan etc)
   2- Alahan pada makanan (jarang berlaku najis berdarah)
   3- Gastrik (semua gejala sama seperti yang anda alami)-gejala timbul bila lewat makan.
   4- Gastrik-ulser (semua gejala termasuk najis berdarah)
   5- Malabsorption
   6- Masalah hati
   7- Makanan tidak hadam

   Dan banyak lagi penyakit yang berkaitan. Oleh itu saya syorkan anda buat pemeriksaan dahulu. Rawatan menerusi homeopati ada, boleh cuba BIOCELLTONIC dan juga PHYTO ORGANIC.

   Insya'Allah
   7-

   Delete
 35. ASSALAMUALAIKUM..

  DR,SAYA ADA MASALAH SAKIT PERUT TEPI DI SEBELAH KANAN ATAS PINGGANG.SAKITNYA KEJAP ADA DAN KEJAP TIADA..RASA SAKIT DAN SENGA2 NYA KADANG HINGGA KE KELENGKANG.SAKIT INI DAH BERLARUTAN SELAMA 5 TAHUN.PABILA PI KLINIK ATAUPUN HOSPITAL.MEREKA AKAN CAKAP HANYA MASUK ANGIN..TAPI PERUT NI MASIH JUGAK SAKIT HINGGA KINI DAN SEKARANG SAYA KERAP BUANG AIR BESAR SETELAH MAKAN.APA SAJER SAYA MAKAN,AKAN ASYIK BUANG AIR BESAR.JUGA TERDAPAT JUGA BARU-BARU INIPEDIH ULU HATI SELAMA 3 HARI TETAPI SEKARANG SUDAH TAK ADA.
  ADAKAH INI MASALAH USUS SAYA DR?

  MINTA BANTU...

  ReplyDelete
 36. dan kenapa yer setiap kali saya minum susu..akan dapat gejala sakit perut dan akan buang air besar (cirit birit)

  ReplyDelete
 37. Salam,dr.sy merasa tidak selesa didalam perut.seolah2 ada seperti makanan tersangkut diantara saluran makanan dan perut.saya makan seperti biasa tapi gejala tersebut tidak hilang.saya sudah alami selama 2 bulan selepas makan salad dalam kuantiti yang banyak.harap dr dapat jelaskan.terima kasih.

  ReplyDelete
 38. salam doc..saya nak tanya apa dah jadi..saya mengalami sakit atau panas di sekitar dada..selain itu.saya selalu sendawa dan kurang selera makan..saya baru sahaja memuntahkan cairan jernih dan diikuti cairan yang agak gelap seperti darah..

  ReplyDelete
 39. Assalam Doc,
  Saya seorang ibu kepada 4 orang anak. Saya baru sahaja mengalami complete miscarriage tiga bulan lepas. Sekarang ini saya mempunyai masalah buang air besar hampir setiap hari dengan keadaan perut memulas seperti ada angin/cramp. Saya juga mengalami sembelit tetapi najis saya lembut bercampur lendir sedikit. Kadang-kadang rasa nak kentut tapi tak keluar. Saya juga tidak lalu makan seperti sebelum ini. Kejadian ini tiba-tiba sahaja berlaku selepas saya bersama dengan suami. Sekarang bila nak bersama suami pun rasa sakit di bahagian dalam. Saya telah membuat pemeriksaan doktor spt ambil darah dan ultrasound tapi doktor kata semua ok. Minta penjelasan doktor.

  ReplyDelete
 40. Salam DR.
  Saya bapa berumur 33 thn.Awal Tahun 2012 saya telah dimasukkan ke hospital atas masalah sesak nafas.Setelah diperiksa, Dr mengesahkan tahap Hemoglobin sy terlalu rendah. Ini disbbkan masalah pendarahan semasa membuang air besar. Setelah diperiksa saya disahkan mempunyai buasir dalaman. Setelah diberikan rawatan (kaedah Ikatan) pendarahan dpt dihentikan.Selain masalah sesak nafas sy jugak menghadapi masalah kembung perut & sakit dada.Setelah diteropong dr. mengesahkan terdapat Ulser didalm perut & paras asid naik. Setelah mendapatkan rawatan secara pengambilan ubat.dr mengesahkan tidak ada lg masalah yg serius.Tetapi kini sudah hampir 7 bulan. Masalah sy kini perut kerap kembung dan terasa pedih2 dibahagian bawah rusuk sebelah kiri, dada terasa berdeyut2 dan pedih, apabila makan ubat gastrik (Zenpro) kesakitan hilang dan kembali dlm 2 atau 3 hari. Selain itu juga masalah rasa tidak puas semasa buang air besar dan terasa saluran dubur sempit. Adakah masalah buasir sy kembali?. Minta penjelasan & saranan dr DR, Terima Kasih

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam,

   Masalah gastritis dan ulser ni perlu dirawat secara bijak iaitu memilih perubatan yang semulajadi kemudian pemakanan juga perlu dijaga. Ulser ini seperti luka dan apabila terdapat halangan merawat luka tersebut maka lambat atau langsung tidak akan sembuh sebagaimana seorang yang mempunyai kencing manis dan gangrene. Malah buasir tidak mustahil untuk terbentuk lagi sama ada buasir dalaman atau luaran. Dalam perubatan homeopati terdapat penawar untuk masalah seperti ini, boleh rujuk BIOCELLTONIC http://rawatandanpenyembuhandiri.blogspot.com/search/label/Biocelltonic
   Untuk mempercepatkan kesembuhan ulser dan buasir malah mengelakkan buasir boleh cuba PHYTO ORGANIC.
   http://rawatandanpenyembuhandiri.blogspot.com/search/label/Phyto%20organic

   Masalah seperti yang anda hadapi ini menjadi lambat sembuh bila hanya mengambil ubat-ubatan yang sekadar melegakan kesakitan tetapi tidak menyembuhkan. Malah kebiasaannya ubat-ubat jenis ini mempunyai kesan sampingan. Cubalah rawatan alternatif dan pastikan ianya tidak mempunyai kesan sampingan dan jagalah pemakanan supaya perjalanan makanan dalam perut berjalan lancar tanpa sebarang halangan yang akan menyebankan ulser anda lambat sembuh.

   Terima kasih
   Dr.(H) Abu Hurairah

   Delete
 41. Assalamualaikum doctor

  Sebelum ini saya mengalami buasir dan setelah mengambil ubat klinik ia beransur baik.Tetapi berdekat dengan lubang dubur saya terasa seperti ketulan di dalam,bila ditekan ia terasa sakit.Kini saya mengalami buasir sekali lagi dan ketulan itu turut bengkak sama hampir dengan buasir saya.Adakah ia buasir atau pun sakit yang lain.Ini menyebabkan pergerakan saya terbatas dan duduk juga berasa sakit.Sakit itu berbunya dari ketulan yang hampir dengan lubang dubur saya.Terima kasih

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam,

   Buasir sentiasa boleh berulang apabila kita tidak menjaga pemakanan. Apabila kerap membuang air besar dengan najis yang keras maka buasir sama ada buasir dalaman atau luaran boleh terjadi. Oleh itu pemakanan perlu dijaga dengan perbanyakkan mengambil serat dan banyakkan meminum air. Selain daripada buasir, bisul juga boleh terjadi di kawasan berkenaan. Oleh itu pastikan kebersihan, dan pemakanan dijaga.

   Untuk masalah sebegini boleh cuba BIOCELLTONIC dan PHYTO ORGANIC

   Delete
 42. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 43. As'kum ,
  doktor tumpang tnye apa sakit yg memlibatkn tnde2 dibwh.
  *keluar lendir jernih b'campur lendir seperti warna nanah.
  *meneran seperti najis besar dan keras tetapi apa yg d'teran itu adalan daging d'dlm lubang dubur tu .
  *tetapi keadaan d'dlm dubur normal tiada bonjol seperti buasir . D'luar dubur pun tidak kelihatan bonjol .
  Arap dotor dpt bg jwpn .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ianya tidak pernah berdarah .

   Delete
  2. apa yang anda alami kemungkinan adalah rectal prolapse dimana sebahagian daripada usus terjulur keluar ketika buang air besar terutamanya apabila janis keras. masalah sebegini biasanya berpunca daripada pemakanan yang kurang serat dan juga kurang meminum air. Apabila najis keras, ia menjadi sukar untuk melalui saluran usus, keadaan ini menyebabkan usus menghasilkan banyak lendir untuk membantu perjalanan najis tersebut, manakala jika bercampur nanah bermakna terdapat ulser pada usus dan saluran najis. Perlu berjaga-jaga jika berlakunya pernanahan kerana ia akan menyebabkan jangkitan. Prolapse ini berlaku apabila terdapat tekanan yang kuat pada bahagian atas rektum seperti sembelit dan sebagainya. boleh rujuk disni:

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0002118/

   boleh juga rujuk di google image - rectal prolapse untuk melihat sama ada ia sama dengan apa yang anda alami.

   Masalah sebegini boleh dirawat, pelbagai jenis ubat-ubatan namun yang paling penting adalah mengubah cara hidup iaitu cara pemakanan kita. Jika tidak diubah maka tidak berguna memakan ubat. Kaedah rawatan homeopati adalah berdasarkan keseluruhan tubuh badan pesakit. Jika berminat boleh cuba produk kami iaitu BIOCELLTONIC dan juga PHYTO ORGANIC. Namun ia perlu dimakan berterusan hingga benar-benar sembuh. Tempoh untuk sembuh bergantung pada tahap penyakit dan keadaan pesakit.

   rujuk BIOCELLTONIC: http://rawatandanpenyembuhandiri.blogspot.com/search/label/Biocelltonic

   rujuk PHYTO ORGANIC: http://rawatandanpenyembuhandiri.blogspot.com/search/label/Phyto%20organic

   Promosi kami hingga bulan ogos 2012: http://rawatandanpenyembuhandiri.blogspot.com/2012/06/promosi-produk-azbudi-hingga-bulan-ogos.html

   Delete
 44. helo,doktor sy sunita nak tanya tentang sakit anak sy yg berumur 3thn,dah sebulan asyik kembung perut.dah jumpa doktor dua kali tapi bagi ubat tahan sakit sja.berak ok je sehari sekali berak.adaka di sebabkan gastrik atau cacing.tolong beri jawaban..

  ReplyDelete
 45. pertanyaan untuk kanak2 blh ke?tapi sy harap doktor blh beri penjelasan dgn cpt sebab internet sy hanya seminggu sja..

  ReplyDelete
 46. salam, doktor sy ahmad nak bertanya soalan. sy baru saja baik dri cirit birit. tapi masih lagi sakit di bahagian perut. tapi sekarang sy mengalami masalah berak berdarah. tidak la begitu serius. tapi saya risau sebb ini pertama kali sy mengalaminya. Apa pandangan doktor..? bahagian lubang dubur sy berasa pedih.adakah di sebabkan luka @ perkara lain. Harap doc dpt membantu..TQ

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam,

   cirit birit ni boleh berlaku akibat daripada pelbagai punca, paling biasa adalah akibat daripada keracunan makanan, jangkitan daripada organisma tertentu dan juga bahan-bahan toksin. Untuk masalah najis berdarah, kemungkinan telah berlaku kecederaan pada dinding usus atau perut anda, sekiranya anda pernah mempunyai gastrik mungkin ia adalah daripada ulser. Jika najis tersebut bercampur darah dan bewarna gelap (melena) berkemungkinan pendarahan itu berlaku dari bahagian atas iaitu esophagus, perut dan juga usus kecil. Manakala jika najis bercampur darah merah (hematochezia), berkemungkinan ia adalah daripada bahagian bawah iaitu dari usus besar, rektum dan sebagainya.

   Delete
 47. ape ubat untuk pnyakit uluran hernia ye doktor.??

  ReplyDelete
 48. salam doc,sy mgalami perut memulas,rasa senak2 ja,rasa nk buang air,tp xkluar,dh dkat sminggu mcmni doc..apa msalahnya doc,trima kasih doktor.

  ReplyDelete
 49. Assalammualaikum DR...

  Saya ada mengalami sakit/sengal-sengal di bahagian atas perut sebelah kanan pinggang. Sakit ini telah berlarutan lebih kurang 7 bln. Sakit yg saya alami ini skjap ada dan skjp tiada. Perut di sebelah kanan saya ini juga seringkali terasa kembung dan terasa seperti ada buih yang bergerak-gerak. Saya juga ada mengalami sembelit, najis berketul-ketul(kerap berlaku pada bln puasa) dan kadang-kadang najis sya juga cair serta bercampur buih yang bewarna kuning. Akan tetapi najis saya tidak berdarah. Selera mkn saya ok dan berat badan sya juga ok..normal. Pada bln 3 yang lalu, Sya ada melakukan pemeriksaan Dr Pakar di KPJ. Saya telah menjalani pemeriksaan ultrasound, x-ray badan, darah, air kencing, najis dan endoskopi. Tetapi semua hasil keputusan tersebut didapti normal dan tidak mempunyai apa-apa masalah kecuali Dr menyatakan yg saya mempunyai uric asid yg tinggi 430umol/L. Utk pengetahuan DR juga, dibahagian atas perut sebelah kanan pinggang saya juga terasa seperti ada bonjolan kecil yg keras. Sampai skrang perut di sebelah kanan saya masih lagi terasa tidak selesa..saya risau jika saya mnghidapi penyakit yg kronik. Diharap DR dpt memberi pandangan utk membantu saya. Terima kasih..

  ReplyDelete
  Replies
  1. walaikumsalam

   saya pun tidak pasti tentang masalah anda kerana anda telahpun membuat pemeriksaan di pusat perubatan yang memiliki segala macam peralatan diagnosis. jika bertanya pada saya, saya hanya akan jawab mengikut pandangan saya sahaja bedasarkan komen anda semata-mata.

   bonjolan sebelah kanan

   jika dilihat pada semua masalah yang anda hadapi, ada kemungkinan hati (liver) anda bermasalah iaitu saiznya membesar dan mengeras. Namun ia boleh dilihat pada ciri-ciri najis dan kulit tubuh badan kerana kebiasaannya jika masalah hati akan menyebabkan berlakunya jaundis. Namun boleh juga berlaku gejala selain jaundis.

   Selain daripada hati, bonjolan tersebut berkemungkinan adalah pankreas. Jika seseorang itu mempunyai masalah pankreas seperti radang dan sebagainya turut juga boleh dilihat pada gejala najis.

   apa yang saya sebutkan hanyalah berpandukan apa yang saya tahu bedasarkan komen anda. Amat rugi jika telah pergi ke pusat perubatan untuk buat pemeriksaan namun tidak dapat menjumpai apa2 penyakit sedangkan tuan punya badan sedang mengalami kesakitan. Namun ada kalanya pihak yang membuat pemeriksaan "malas" memberi penerangan selanjutnya mengenai penyakit dan gejala tubuh badan sekalipun mereka tidak menemui apa2 ketika diagnosis. Walau bagaimanapun kadang kala kita sendiri tidak mahu bertanya pada mereka. Selain daripada itu pihak tersebut perlu memberi konsultansi berupa nasihat tentang punca penyakit dan bagaimana hendak merawat masalah tersebut secara positif.

   Kami di Azbudi-Pusat Perubatan Homeopati boleh membantu masalah sebegini melalui rawatan BIOCELLTONIC dan PHYTO ORGANIC. Biocelltonic merupakan penawar homeopati yang sangat baik untuk masalah yang melibatkan keseluruhan tubuh badan kerana setiap penyakit yang kita alami berlaku apabila sistem tubuh badan kita mengalami masalah. Phyto Organic pula adalah serat yang diminum setiap hari bagi membantu menyihatkan sistem penghadaman dan menyerap segala toksin yang terkumpul didalamnya. Ia boleh membantu Biocelltonic menyingkirkan acid urik dengan lebih cekap.

   Setiap penyakit ada ubatnya, dan boleh dikatakan banyak ubat yang boleh digunakan. Namun tiada guna jika kita makan ubat setiap hari tetapi pemakanan kita langsung tidak dijaga. untuk mempercepatkan kesembuhan, kami di Azbudi Pusat Perubatan Homeopati menyarankan pesakit kami ikut cara pemakanan Nabi Muhammad S.A.W. kerana cara pemakanan Baginda adalah yang terbaik.

   INSYA'ALLAH

   terima kasih
   Dr. (H) Abu Hurairah

   Delete
  2. Terima kasih ats pndangan DR..

   Bgaimana caranya jika saya hendak mencuba/membeli produk dari pihak DR sperti yg dinyatakan di ats? Untuk pengetahuan DR, sya skrg tinggal di Sarawak.

   Delete
 50. salam.. dr, sy mengalami simptom seperti y terdapat dlm list dr utk sakit gastrik dan selain drp tu, stiap kali selepas terasa panas kat perut, panas tu menular kat bdn sy dan badan mula berpeluh... adkah ini normal bg pesakit gastrik?

  ReplyDelete
 51. assalam dr...sy mewakili suami sy nak tanya...suami sy kerap buang air besar dan katanya mcm xpuas..lebih kepada cirit birit..lepas mkn biasa akan rsa tidak enak di perut..dah bawak pegi klinik tp doktor xde cakap ape2...malah berat badan dia semakin susut...dr tlg bg pandangan..sy risau memikirkan jika dia ad kanser usus...

  ReplyDelete
 52. Salam Doc, saya ada masalah sakit dibahagian perut selalu menggulas rasa sakit ingin ke tandas.. kadang2 buang angin keluar lendir darah warna merah hitam ketika buang air besar pula ada darah dalam najis dan keluar darah warna merah terang dan hitam.

  ReplyDelete
 53. Salam Doc. Sy ada mengalami buang air besar keras, dan bila lepas keluar tandas. Sy dapati ada bengkak yang sangat sakit, sehingga kan sy tak dapat tidur malam, bengkak pada berhampiran dengan lubang anus, saya ada pergi clinic, dan doc ada mengatakan sy munkin masalah buasir. So doc hanya bagi ubat buasir, selapas beberapa hari bengkak tetap tidak surut, dan bila sy cuba untuk merasa ada cecair yang banyak keluar dr bengkak tersebut, sampai sekarang bisul tersebut tetap tidak sembuh. Sy selalu membersih kan kawasan menggunakan air panas setiap hari. Sy tidak tahu ape penyakit ini sehingga sy ada terbaca article di internet mengenai FIA fistula in anus. Sy ingin bertanya kan pada doc. Boleh kah penyakit sy ini sembuh tidak melalui pembendahan. Dan bagaimana kah cara nya dan ubatan yang doc syor kan pada sy. Sy harap doc dapat membantu penyakit sy yang sangat menyukarkan aktiviti seharian sy.

  ReplyDelete
 54. salam doc..isteri saya mengalami muntah pada hari rabu lalu dan muntahnya bercampur dengan lendir berwarna hijau, selain itu dia sentiasa sakit perut di bahagian tepi kiri di bawah pusat pada setiap malam dan terutama sekali selepas dia makan dan ini telah berlarutan selama sebulan lalu.kami telah menemui doktor pakar dan dia juga tidak pasti pa penyakitnya.doc tersebut hanya memberikan ubat antibiotik dan tahan sakit....boleh saya tahu apa penyakit dia alami???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Walaikumsalam,

   Muntah hijau biasanya adalah cecair hempedu daripada perut. untuk masalah sebegini ada banyak kemungkinan dan tidak dapat saya pastikan jenis penyakit. Namun ada kaitan dengan usus. Jika setelah makan antibiotik namun tidak menunjukkan sebarang perubahan maka saya cadangkan buat pemeriksaan sekali lagi untuk mengesan penyakit usus ataupun buah pinggang.

   Delete
 55. Salam doctor..saya ingin buat sikit pertanyaan..kerap sya buang air besar berdarah..dan ada sedikit ketulan keluar tp x bnyk..sya mngalami masalah sukar buang air besar wlpn kerap mkn makanan berfiber spt pisang & tomato..sya perlu amik ubat semebelit utk mmbolehkn buang air besar..semenjak beberapa hari ni sya dh start hilang selera makan, pucat,kerap buang angin, haid x teratur dan sesekali sakit di bhgian bwh abdomen kiri dan kanan jika terlalu bnyk pergerakan..harap doktor dpt membantu..Terima kasih.

  ReplyDelete
 56. assalamualaikum doctor, saya pelajar berumur 21 tahun, saya mengalami sakit dada yang amat, sakit perut kiri dan kanan hingga ke belakang , sendawa masam, mulut atau air liur selalu berasa masam, adakalanya pahit, bangun dari tidur nafas terasa pendek, selalu susah tidur pada waktu malam kerana sesak nafas dan jantung terasa seperti lemah, saya telah mengalami sakit ini bermula pada bulan november 2011, harap doktor sudi membantu saya kerana saya mahu meneruskan pembelajaran saya dan tidak tahan menanggung sakit ini lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam,

   Masalah sebegini adalah berpunca daripada penghadaman yang lemah dan bermasalah. Gejala pernafasan dan sekitar dada juga berkait rapat dengannya. Saya perlukan lebih banyak maklumat mengenai masalah kesihatan anda, kalau boleh add facebook saya:

   Doc Abuhurairah
   https://www.facebook.com/doc.abuhurairah

   boleh berbincang mengenai cara menyelesaikan masalah ini.

   In Shaa Allah

   Dr (H) Abu Hurairah

   Delete
  2. assalamualaikum doc. sy seorg student, sy mengalami sakit perut sudah lebih dr 2 minggu. perut sy akan terasa sakit (sprt ada angin) lebih2 lg pd wktu mlm dan sy juga akn trjaga utk mmbuang air besar. najis sy jg agak cair. namun slps mmbuang air besar, perut sy akn mnjadi sakit selama beberapa jam/minit kemudian sy akn mnjadi sihat sprti biasa. namun, prkara ini sering berlaku pd stiap mlm slps sy mengalami keracunan makanan. sy jg kdg2 berasa x selesa krn perut asyik terasa kembung. diharap agar doc sudi mmbantu sy krn ini sedikit sebanyak agak mengganggu masa tidur dan aktiviti harian sy.

   Delete
 57. Salam Doc..pada hr Jumaat mlm sy mengalami sakit perut yg amat sangat disebelah bawah pusat hingga kesebelah kanan perut disertai dengan buang air besar yg kerap sehingga pg dan sy demam disertai dgan kaki dan tgn menjadi sgt sejuk.sakit perut masih tidak berkurangan walaupun tanda untuk membuang air besar sudah tiada,ianya berterusan sakit ,dalam masa 30 minit,ianya akan menyerang kembali,elok semula dan datang sakit semula selama 2 hr,masuk hari ini Isnin 17 dec sakit perut sudah berkurangan..perlukah sy berjumpa doc,atau apakah gejala sakit ini

  ReplyDelete
 58. Salam doc.. sy ada masalh ktika buang air besar.. darah akan kluar ktika sy buang air besar..mslh ni bru sy alami..dh 2x kli sy mgalami msalh ini..kdg2 sy buang air besar ada kuar drah ttapi kdg2 xda..sy x rsa sakit apa2..dn sy rsa tahap ksihatan sy normal..blh dktr jelaskn apa pncanya dn cara merawatinya trmsuklah cra tradisional ??? thank you...

  ReplyDelete
 59. As salam dr..
  Saya ada sdkit pertanyaan dan kemusykilan.saya seringkali sakit dibahagian bawah perut sebelah kiri.bkn setiap hari.tetapi kadangkala dan agak kerap.rasanya seolah mencucuk..dtg dan hilang skejap2.akhr2 ini...rsanya dah lebih dr sebulan..setiap awal pagi saya akan sakit perut untuk buang air besar.dan najis saya cair.begitulah rutin saya setiap pagi.baru2 ini saya telah membuat pemeriksaan darah dan doc bgitahu tiada apa2 mslah kcuali paras hemoglobim drh agak tinggi iaitu 17.6 dan haemAtocrite naik 49.sya jg seringkali mengalami sakit dada dan kerap asma sebelum tidur malam.tetapi asma yg saya alami bukan berpunca dr batuk sebaliknya nafas saya akan terasa spt lelah dan berbunyi sedikit.utk pngetahuan doc..dulu sya pnh mngalami sembelit selepas melahirkan anak kedua setahun yg lepas dan pernah berak berdarah.doc mengesahkan buasir dan skrg tiada lagi.cuma masalah yg memusykilkan saya skarang apakah najis cair yg saya alami setiap pagi itu adalah penyebab kepada hb drh saya naik? Dan kekurangan air dalam badan sya...?

  Atau adakah penyakit yg berkaitan dgn simptom yg saya alami?

  Terima kasih.

  ReplyDelete
 60. salam doktor, saya ingin bertanya penyakit apa yang sedang saya alami ni:

  1. badan sakit-sakit kadang-kadang rasa seram sejuk
  2. pening kepala
  3. sendawa angin yang terlampau banyak
  4. tiada selera makan
  5. perut kembung

  buat masa sekarang saya tak berani nak makan dan hanya makan bubur kerana takut akan menganggu..diharap doktor dapat membantu dan memberi sedikit tips..terima kasih

  ReplyDelete
 61. Salam Dr. Saya Joe berusia 32 tahun. Saya dah seminggu berak cair berwarna kuning coklat tapi perut ada rasa sakit sikit je dalam beberapa minit tetapi tidak sejuk kaki atau tangan dan selera makan tiada masalah. Dalam 1 hari saya berulang ke tandas dalam 7- 10 kali sehari... apakah rawatan yang sesuai untuk saya tuan Doktor ? terima kasih.

  ReplyDelete
 62. Salam doktor.sy berusia 30.sy mengalami pedih2 di perut dibahagian bawah pusat kiri dan kanan.sakit dibahagian pinggang.sy mengalami masalah berak kerana sering tidak merasa puas.kerap ke tandas.najis saya lembut dan keluar sikit2 semasa berak.harap doktor dapat membantu

  ReplyDelete
 63. salam dr. saya berumur 21 thn. saya selalu berasa kembung perut dan angin. saya selalu sakit perut di bahagian kiri bawah berserta sakit pinggang. saya kerap ke tandas, tetapi najis saya cair dan bewarna kuning. jarang sekali saya mengeluarkan najis dalam bentuk pepejal. sudah lama keadaan ini berlarutan, saya seorang pelajar. kekengan masa menyebabkan saya susah untuk berjumpa doktor. saya berharap sangat dr dapat membantu.

  ReplyDelete
 64. Salam doktor,

  Saya berumur 30thn. Perut bawah kanan saya sakit berdenyut2 on off sejak 3 bulan lalu. sebulan lepas, saya pernah ke klinik & doktor yg menekan perut saya mengatakan appendiks masih lembut. beliau menekan agak kuat tapi saya cuma rasa berdenyut sahaja ketika itu. beliau bagi saya antibiotik & ubat tahan sakit. doktor kata jika sakit tak hilang lepas makan antibiotik seminggu, memang confirm kena operate. kemudian sakit berdenyut itu hilang tapi minggu ni saya sakit semula, rasa lebih kuat sedikit sakit tu, masih boleh memandu. yg musykil, belah kiri juga kadang2 rasa mencucuk2. saya kena appendiks atau cyst ye? saya dah scan perut 2-3 kali kat klinik yg berlainan sebulan lepas tapi doktor kata rahim saya normal, tiada cyst. arap doktor dapat membantu, terima kasih

  ReplyDelete
 65. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 66. salam,
  saya nak tanya.. pusat saya selalu mengeluarkan bau yang kurang mnyenangkan & berlendir.. sampai saya berasa tidak selesa..
  dah berbulan-bulan saya ada masalah ini.. tolonglah saya doktor, apa puncanya??

  ReplyDelete
 67. salam doctor
  saya berumur 22 thn. saya mengalami berak berdarah dan ianya berketul-ketul. saya juga mengalami cepat penat dan semput seperti hendak pitam

  ReplyDelete
 68. saya ada gastrik tp tktau gastrik tahap ape sbb perut sy tk selesa asyik pedih2 je sepanjang hari.pastu berak pon tk menentu siap ada mukus kuar skali ngn najis.dh sminggu sy mcm ni.gastrik memg mcm ni ke????

  ReplyDelete
 69. salam...ni pasal dubur...kenapa ketika hendak berak keluar lendir kuning..Dan perlu ke tarik ia nya kuluar???

  ReplyDelete
 70. Saya ada saorang kawan anak dia didiagnose bengkak hati dan telah mengadakan rawatan ke IJN tapi tiada kesan..malah penyakitnya bertambah berat...anak ini berumur 4 tahun dan perutnya buncit dan keras.terima kasih

  ReplyDelete
 71. Assalamualaikum, terdapat ketulan dr dubur saya, panjang lbh kurang 1cm, hujung dia halus , adakah ini buasir? Kalau ya, apakah bentuk rawatan? Mohon nasihat drpd doktor

  ReplyDelete
 72. Assalamualaikum wrb..doktor..anak perempuan saya berusia 4 tahun.mempunyai badan yang terlalu kurus &kurang selera makan..Masalah saya anak saya apabila sebaik sahaja makan anak saya akak terus ke tandas.kadangkala tak sempat habis makan..mohon doktor jelaskan apakah yang menyebabkan perkara tersebut berlaku dan apa yang harus saya lakukan.terima kasih..

  ReplyDelete
 73. tak penah terpikir lak pipi panas n sejuk

  ReplyDelete
 74. Hi, doctor! Actually early this year, i was having a fever and masa nak buat bubur, saya terkena eletrik shot. Lepas kejadian tu, saya jadi cepat seput bila bejalan walaupun baru jalan sikit then pusat saya rasa sakit. Tak rase pula nak check pusat masa tu, then, hari ni check baru perasan macam ada darah kat pusat tu.. em, series case ke?

  ReplyDelete
 75. saya nak bertanya,kalau selalu lapar,susah buang air besar dan berdarah,selalu sakit kepala,selalu kentut,apakah tandanya?

  ReplyDelete
 76. Saya mengalami masalah untuk membuang air besar dan selalu sakit perut. Rawatan apakah perlu saya lakukan.

  ReplyDelete
 77. Salam. Sy xskit perut tetapi dr pagi semalam sampai sekarang xbenti buang.. cair pula tu kdg2 kentut panjang sambil keluar najis cair.. kenapa ya? Penat botoi masuj kuar tandas haiii

  ReplyDelete
 78. Assalamualaikum, suami saya mengalami sakit perut dan muntah2 ..makan atau tak makan mesti suami sy akan muntah..dh pegi clinic..tp doc ckp masalah angin shj..sbb mkn ubt xberkesan, suami sy other clinic..still x de kesan,,sudah berlarutan hingga 3 mgu dh..smlm kami pegi HKL utk buat blood test, the result of blood was normal..nothing happened. Doc HKL bg ubt gastrik dan syak suami sy ada gastrik..smlm makin teruk, tubuh dh letih..penat dan lesu. Doc ada ckp mgkn sbb beliau keje shift mkn tak tentu..tp keje tu dh 10 thn dh dia keje..ke mmg ada effect.Apa yg boleh sy bntu beliau, apakah penyakit yg dihidapinya dan apakah ubat yg in shaa allah boleh mnbantu beliau.

  ReplyDelete
  Replies
  1. macam suami sekarang dh ok x?

   Delete
 79. salam...dc sy na tnye knape najis bleh btukar kpada warne putih...
  adkah ia dsbbkn mslah dalmn jgak..harap bg pnjelsn

  ReplyDelete
 80. salam doc.. sy nk brtnye .. sy seorg student & belum berkahwin.. sejak 2 minggu nie sy sering loya2,pening kepala, sering sendawa n buang angin, & perut dibahagian kanan(bawah) terasa sakit apabila ditekan.. bila sy tekan perut, automatik pening kepala.. perut juga terasa kembung... apekah puncanya?? kawan sy ckp ianya mungkin gastrik... gastrik ke doc?? harap dpt penjelasan...

  ReplyDelete
 81. Salam Doc, sya mempunyai masalah gastrik yang teruk, baru2 ini saya susah untuk membuang air besar dan keluar benda putih ketika ingin membuang air besar. apakah puncanya? untuk makluman doc sya seorg perempuan berumur awal 20an. TK

  ReplyDelete
 82. Salam Doc...Saya mengalami masalah terasa sakit dan pedih di bahagian perut dan sekitarnya baru-baru ni dan masih berterusan... Saya juga kerap membuang air besar( lebih dari 10 kali sehari) yg cair dan berlendir... Semua ini bermula selepas saya berpuasa dan berbuka dengan makanan yg agak pedas... Soalan saya, apa penyakit saya?

  ReplyDelete
 83. Aslam doc saye nak tnye ape kah biji di jubur saye.terdapat biji kecil di jubur ... bagi jawapan doc pls

  ReplyDelete
 84. Salam doc. Bayi saya 1thn 6bln. Alami cirit birit warna hijau pekat berjeli. Perut keras dan kembung.kurang selera mkn.demam on off.dah 5hari. Namun bayi aktif dan tidak merengek. Adakah sesuatu yg harus di risaukan atau itu adalah symptom bayi bertukar bulan?

  ReplyDelete
 85. Salam doc, kekadang sy buang air besar bile teran darah keluar kat kemaluan , knape yea...

  ReplyDelete
 86. assalam doc sy ni perut slalu trasa sprti d tikam dan mnyucuk dl sy slalu muntah bila makan dah dlm sblan lbih mntah tu tp skrg mntah dah tiada hny trasa loya kadang2. lpastu kaki tngan sy slalu trasa tramat letih d wktu bngun pg dan apbla lmbat mkan. lpastu kapala sy pening dan blakang kpala sy rasa berat sgt. dah stu bulan pening sy ni. lpas tu prut sy mcm ada bnyi. lagi satu kaki sy sprti lenguh dan trcucuk. sy dah pg 4klinik hukm hos serdang. ckap sy gastrik! sy dah stop mkan pedas harian sy skrg masak kcap dgn sayuran time malam. bnyk lg kalu nk tulis tp amik yg ni dlu dr. kalu nole sy ingin brjmpa doc! sekian tq.

  ReplyDelete
 87. Salam doc..saya ne pompuan,,sa mempunyai masalah ketulan kecil di tepi dubur,,ianya licak seperti chewing gum..tetapi ia tidak sakit..ditarik2 pun xskit jg..dan walaupun benda tu ada kat sna, saya xmempunyai sebarang masalah ketidakselesaan sepnjang ia brada dsna kerana ia xskit..adakah saya mempunyai masalah buasir?tolongkan jelaskan saya doc dan apakah cara utk membuangkan ketulan tersebut..tq

  ReplyDelete
 88. Salam doc, saya mempunyai seorang anak lelaki berusia 6 tahun.masalah anak saya dia dia boleh diakatakan sentiasa terkeluar najis besar tetapi dalam bentuk cecair berwarna coklat gelap.dia tidak pernah mengadu sakit dimana-mana bahagian perut.keadaan ini sudah berlakudalam setahun.sudah berjumpa dengan beberapa doktor, dan mereka hanya memberi sirap laktos untuk anak saya.anak saya memberitahu dia selalunya tidak tahu yang dia telah terbuang air besar.saya sangat risau kerana beliau akan memasuki darjah satu tidak lama lagi, diejek oleh kawan2 yg lain. Mohon bantuan dan nasihat doktor. Terima kasih.

  ReplyDelete
 89. Doktor saya rasa sakit perut memulas dan rasa perut kembung dan keras selalu..ada bunyi dalam perut...kadang kadang perut rasa sakit...ada rasa muntah...perut kembung selalu apakah sakit saya dr.

  ReplyDelete
 90. doc, sy ngidap Fistula in anus. Ape patot sy buat?

  ReplyDelete
 91. Dokter..sy mengalami cirit birit selepas baik demam...cirit sy sgt cair & berwarna hijau...mengapa? & cara merawatnya?

  ReplyDelete
 92. Assalammualaikum, doctor saya mengalami sakit berak keluar lendir warna putih kekadang keluar lendir warna merah iaitu lendir campur darah. Jarang sekali berak keluar najis. Setiap hari jika mula pergi ketandas untuk buang air besar akan menjadi kerap sehingga 7,8 kali sehari. Saya dah buat skop tapi doctor kata tak da apa tp pekara ni dah berlaku lebih dari 2tahun tak stop lagi. Saya sekarang sakit tak tertahan sangat2. Tolong doctor bagi penjelasan dan cara nak bagi hilang sakit ni. Terima kasih

  ReplyDelete
 93. As salam... Doc, saya berumur 34 tahun dan sudah beranak 3.. Dlm seminggu ni, bila saya buang air besar, najis saya lembut dan bwarna kuning coklat.. Perut saya kerap sebu dn utk pengetahuan doc sy sedang mengandung 2 bulan.. Hr ini, saya perasan najis saya berwarna kuning, lembut dan ada bercampur sedikit dengan lendir coklat kehitaman.. Sblm ni dlm 2@3 bulan yg lalu ada dlm seminggu saya buang air dn selepas tu disertai dengan darah merah pekat.. Bole doc bg pndgn??

  ReplyDelete
 94. Assalammualaikum tolong beri akaun bank anda dan cara cara untuk order produk hemopati anda.

  ReplyDelete
 95. Assalam dokter..sy nk tnya skit..smnjak 2 3 hari ni sy xpuas buang air besar..dan berat bdan sy mnurun skit..najis xkeras..cma sy xpuas buang air besar shja..bleh dokter trangkn x kt sy apa jnis pnyakit sy ni..kerisauan sy hmpir buat tiap2 mlm sy pikir smpai xtdo..tq dokter

  ReplyDelete
 96. Assalamualaikum tuan rumah ade tak????

  ReplyDelete
 97. salam doktor sy jd perut kembung nafas x lepas sering belahak pedih hulu hati dan susah nk berak . kenapa ya doktor

  ReplyDelete
 98. salam doktor sy jd perut kembung nafas x lepas sering belahak pedih hulu hati dan susah nk berak . kenapa ya doktor

  ReplyDelete

Maaf jika pertanyaan anda lambat atau tidak dijawab. Jika jawapan anda lambat dijawab boleh menghantar SMS pada saya di:
019- 455 1206 Dr(H) Abu Hurairah atau email abuhurairah2412@gmail.com